2011-års diplom

Pressmeddelande från Hagdahlsakademien

Löt gårdsmejeri och Väderstad Centralkonditori har tilldelats Hagdahlsakademiens diplom.

 Motiveringarna lyder:

Löt gårdsmejeri

Björn Kvist och Erik Garberg 

"För getostar och hemkärnat smör av hög kvalitet"

 Väderstad Centralkonditori

Helen och Thomas Schwenke

"För högklassiga bakverk och utveckling och spridning av Väderstad knäcke"

 Diplomen kommer att delas ut på Östgötamatmässan den 15 oktober kl 11.20 på scenen i Garden.

 Kontakt med Hagdahlsakademien:

Claes-Göran Österlund 070-572 87 86

Marie Lönneskog Hogstadius 0722-09 17 58

 Kontakt med Löt gårdsmejeri:

Erik Garberg 070-09 00 183

 Kontakt med Väderstad Centralkonditori:

0142-700 25

 Presentation av Löt gårdsmejeri

Löts gårdsmejeri

Löts gårdsmejeri

Mejeriet på gården Löt, som ligger mellan Nykil och Mantorp, drivs av Erik Garberg och Björn Kvist. Här finns omkring 60 getter, plus rekrytering.

- Varje get ger 3-5 liter mjölk per dag, förklarar Björn Kvist. Varje år lämnar omkring 3-4 ton ost mejeriet.

Mjölken blir olika ostar och andra mejeriprodukter i gårdens mejeri, t ex Geta, Getbrie, Vit Caprin, blåmögelosten Vättern Blå, den kombinerade mögelosten Alvastra och färskost med smaker. Sedan en tid görs också smör och gourmetgrädde av komjölk från Östgötamjölk. Produkterna säljs i gårdens egen butik, men finns även på andra försäljningsställen, både i Östergötland, men sedan en tid också i Stockholm.  

-          Våra produkter är eftertraktade eftersom de inte innehåller några tillsatser, berättar Erik Garberg, som har arbetat som mejerist under många år, främst i Norge.

 Presentation av Väderstad Centralkonditori

Helen och Thomas Schwenke

Helen och Thomas Schwenke

Helen och Thomas Schwenke tog familjen med sig och lämnade Stockholm och övertog Väderstad Centralkonditori för 13 år sedan. Företaget, med anor från1914, bakar bröd av olika slag, bullar och konditorivaror av hög kvalitet.

-          Halva vårt sortiment består olika sorters bullar eftersom bullar ligger oss varmt om hjärtat, berättar Helen, som ansvarar för butiken och gästernas välbefinnande.

-          Surdegen vi har i brödet har faktiskt hunnit bli åtta år gammal, konstaterar Thomas, som ansvarar för bageriet.

Verksamheten har växt och utvecklats, men också renodlats då lunchverksamheten överläts till samarbetspartnern Väderstad Centralkrog 2009.

Plötsligt fanns tid och utrymme och tid till produktutveckling. Tillsammans med krögare Pär på Centralkrogen experimenterade Thomas fram Väderstad knäcke, som gjort stor succé. Numera finns knäcket inte bara i Östergötland utan även på många ställen i Stockholm.

Kommentar från Hagdahlsakademien:
Årets båda diplommottagare är duktiga och kvalitetsmedvetna företagare som gärna samarbetar med andra och utvecklar sin verksamhet. Dessutom passar företagens produkter utmärkt ihop!

- Testa gärna Väderstadknäcke med någon av Löts färsk- eller mögelostar eller brie. En ren njutning, tycker Marie Lönneskog Hogstadius, en av ledamöterna i Hagdahlsakademien.

Inga Wallenquist

2011-10-08