”Äldrematpriset” till Åtvidaberg

Hagdahlsakademiens pris för ”Bra mat i äldrevården” har gått till Rosengården i Åtvidaberg.
”Näringsriktig mat har stor betydelse för äldres hälsa och goda måltider är viktiga för social kontakt”, säger Johnny Ludvigsson, akademiledamot och initiativtagare till priset.

Snart vankas det julbord på Rosengården men först tårta för att fira Hagdahlspriset för ”bästa äldremat”.

Rosengården är ett demensboende med tio boende i tre avdelningar. De satsar på att laga all mat från grunden, vilket även Åtvidabergs kommun har gått med på. Det är därför som det doftar hemlagad mat från köket som får det att vattnas i munnen: raggmunk och fläsk, bruna bönor och korv, isterband med stuvad potatis, strömming och potatismos. Hemlagat mos, naturligtvis! Husmanskost som de boende känner igen. Standard mjölk, Bregott, vispgrädde – inga lightprodukter.

”Tack vare hemlagat näringsriktig mat förekommen sällan undernäring, vilket ju annars är vanligt bland äldre”, säger Ulla Dahlén som är föreståndare för Rosengården.

Köket är centralt på boendet och det innebär att de boende oftast sitter med i köket eller i matsalen och det finns möjligheter att hjälpa till med kökssysslorna. Menyn anslås på en tavla i matsalen. De boende får själva ta mat och dryck efter förmåga och någon personal sitter ofta med vi måltiden.

På Rosengården bakas kaffebröd vilket både smakar och doftar gott. De får uppleva dofter vid tillagningen som ökar aptiten och när det är födelsedag får de ”önskemat”.

”Både boende och anhöriga uppskattar hemlagad mat”, säger Ulla Dahlén.

I priskommittén sitter förutom Johnny Ludvigsson, Per-Arne Fall, överläkare i geriatrik, och
Barbro Konadsson, fd rektor vid Anders Ljungstedts gymnasium. Priskommitténs motivering:

"Rosengården får Hagdahls pris för Bra Mat i Äldrevården för förmågan att erbjuda måltider som de äldre uppskattar och mår bra av. Vardagens husmanskost tillagad på plats med dofter och delaktighet varvat med olika högtiders festmåltider ger de boende god aptit och måltidens glädje."

Hagdahlspriset är på 10 000 kronor som delas ut vid Hagdahlshögtiden 6 februari 2016 i Wallenbergssalen på Östergötlands museum och en representant från Rosengården bjuds dessutom på middag på Linköpings slott.

Inga Wallenquist

2015-11-14