Årets Hagdahlskock 2022 är utsedd

Pressmeddelande 14 mars 2022

Årets Hagdahlskock 2022 är utsedd

 

Hagdahlsakademien har utsett Andreas Landén, som driver Restaurang Jord i Linköping, till årets Hagdahlskock.

Det är andra gången Andreas Landén får utmärkelsen. 2016 tilldelades han priset tillsammans med Henrik Pettersson för sitt arbete i Hagdahls kök.

Motiveringen lyder:
”För ett mångårigt entreprenörskap på Linköpings krogscen samt en kreativ matlagning från vad naturen erbjuder, sätter Andreas begreppet ”från Jord till bord” på sin spets och lyfter gastronomin i Östergötland till nationell nivå.”


- Min filosofi är att så långt det är möjligt använda närproducerad mat och ta vara på det som finns i naturen i form av kött, fisk, örter, svamp, frukt, bär och grönsaker. De flesta som jobbar på Jord jagar och vi plockar bär och svamp själva. Vi vet var all mat som vi serverar kommer ifrån, det är viktigt för oss, säger Andreas.


Priset på 10 000 kronor delas ut i samarbete med Linköpings Gastronomiska Sällskap den 8 september på Linköpings slott. Enligt traditionen brukar priset delas ut på Hagdahlsakademiens högtidsdag den 6 februari, men på grund av pandemin har ceremonin flyttats fram i år.

  

Kontaktuppgifter
Andreas Landén, 070-577 33 85
andreas@restaurangjord.se

Fredrik Eklund, ledamot i Hagdahlsakademien 
070-934 30 06 
kontakt@reaturangskyline.se

Inga Wallenquist

2022-03-09