Årets Hagdahlspris 2013 och Årets Hagdahlkock 2013

Peter de Wit och Margareth Sandström

Peter de Wit och Margareth Sandström

Hagdahlsakademiens prismotivering lyder: ”Hagdahlspriset tilldelas smyckekonstnärerna Margareth Sandström och Peter de Wit för utsökt hantverk och starkt personligt konstnärskap. De skapade tillsammans Linköpings stifts biskopskräkla och bägge arbetar gärna i mattslipat guld. Men de har sina egna starka profiler. Peter de Wits uttryck är minimalistiskt, precist, utan att vara stelt, exakt men alltid lekfullt. Kuben svävar i rymden. Margareth Sandströms smycken antar oftast en organisk form, lever, är lätta trots storleken och de lockar till beröring. Detta konstnärspar är på samma gång lokalt älskade och internationellt betydande.”
Kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl har utöver kokkonsten och hälsan en förkärlek för konsten. I sitt testamente avsatte Hagdahl ett penningbelopp som grundplåt till Linköpings museum för konst, idag Östergötlands museum, samt donerade dessutom delar av sin konstsamling till museet.
Måltiden är mera än maten vi äter. Det handlar om miljö och samtal. Dukning, servering och blommor – men samtalet är lika viktigt. Man talar om "conversation piece". Bärarens smycke kan vara något sådant, stimulans till samtal!
Madeleine Albright, tidigare utrikesminister i USA, är en stilförebild tack vare sina dräktjackor i klara färger och sina många broscher. ”Broscherna gjorde dessutom att jag fick särskild uppmärksamhet. Alla undrade vilken jag skulle bära och vad den betydde som diplomatisk signal.” Hennes broscher blev diplomati. En brosch formgavs av Margareth Sandström till "Brooching it Diplomatically" för Helen Drutt Gallery Philadelphia, USA, 1998-1999!
Margareth Sandström och Peter de Wit har gjort sig internationellt kända. De har ställt ut i USA, Kanada, Japan, Holland, Finland och Island för att nämna några länder. I deras affär vid Storgatan i Linköping är inredningen sparsmakad precis i linje med vad butiken har att sälja. Peter de Wit och Margareth Sandström har en gemensam kollektion som gör dem unika, men var för sig har de ett personligt uttryck. Peter är mera minimalist och perfektionist. Margareth har naturen som inspirationskälla. De gör smycken det talas om. De blir ämne för konversation vid måltiden, "conversation piece", som gör måltiden hel! Läs mer om paret på www.sandstrom-dewit.se

För mer information om Hagdahlspriset 2013 kontakta Viveka Adelswärd, Hagdahlsakademien,telefon 0120-100 01; 070-692 27 61; viveka.adelsward@baroniet.se

Årets Hagdahlskock 2013 är Marcus Larsson, Ombergs turisthotell

Marcus Larsson

Marcus Larsson

Marcus Larsson, Hagdahlskock 2013, har under flera år arbetat målmedvetet för att göra Ombergs Turisthotell till ett av Östergötlands bästa matställen. För Marcus är råvarornas ursprung och kvalitet av högsta vikt och det är från den närmaste omgivningen som många av inköpen görs. Så här beskriver Marcus själv sin matfilosofi:

- Ombergs Turisthotell är beläget mitt på Vätterlen med Omberg, Vättern, slätten och skogen omkring oss. Det naturnära läget gör att det finns goda förutsättningar att i matlagningen använda oss av säsongsbetonade råvaror från trakten- både det som växer vilt och det som odlas.

- Hög kvalité på råvarorna värdesätter jag högst. I området finns många duktiga odlare, fiskare och producenter av olika slag och jag har under åren haft möjlighet att bygga upp ett nära samarbete med leverantörerna. Jag har därmed kunnat vara med och påverka för att få de produkterna vi önskar och behöver. När råvarorna kommit till köket, gör vi allting från grunden. Maten ska ha rena smaker och vara enkelt kombinerad. Den linjen håller jag fullt ut!

Marcus driver Ombergs Turisthotell tillsammans med sin fru Pernilla, bror Jonas och svägerska Linda sedan 2007. Ombergs Turisthotell är väl värt ett besök!
Läs gärna mer på www.ombergsturisthotell.com eller ring 0144-330 02.
För mer information om årets Hagdahlskock kontakta Fredrik Eklund, Hagdahlsakademien,
telefon 070-934 30 06; info@gotahotell.se
 

Prisutdelning sker vid Hagdahls högtidsceremoni den 6 februari kl 17 i Wallenbergssalen på Östergötlands museum, Linköping. Småplock att äta serveras från kl 16:45 av årets kock och diplommottagare
Program:
* Körslaget med Lana Brunell, Camilla Wallin och Frida Knutsson som sjunger bland annat Gunnel Frisks specialkomponerade ”Tjänarnas matsedel”
* Diplomutdelning till årets kock Marcus Larsson, Ombergs turisthotell
* Utdelning av Skolmåltidspriset 2013 tillsammans med Föreningen för Östergötlands barn
* Utdelning av Hagdahlspriset till Margareth Sandström och Peter de Wit

Inga Wallenquist

2013-01-22