Hagdahlspristagare 2014

Årets Hagdahlspris tilldelas Peter Borring

Prisutdelning sker i Wallenbergsalen på Östergötlands museum 6 februari kl 17:00, kl 16:45 erbjuds provsmak av diplommottagarna Lelles morötter och Hejtorps ost smakdesignad av årets Hagdahlskock Niklas Hellsing.

Hagdahlsakademiens prismotivering lyder:
”Peter Borring är regionordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Östergötland sedan 2009. Idag har LRF Östergötland ca 9 100 medlemmar av LRFs drygt 170 000 medlemmar. Peter har stort förtroende hos medlemmarna tack vare sin förmåga att ringa in näringens viktiga frågor och att driva påverkansprocesser från medlemmars gårdsplaner ända in i myndighetsvärlden, från lokal nivå till läns-, riks- och EU nivå.
Likaså kan Peter med förnämlig pedagogik analysera och beskriva hur beslut och regelverk påverkar förutsättningar för de gröna näringarna (lantbruks-, skogsbruks- och landsbygdsföretag) i praktiken. Att lyfta primärproduktionen, det vill säga det första ledet i matproduktionen såsom spannmåls-, grönsaks- och potatisodling, kött-, mjölk- och äggproduktion, och påtala dess betydelse för landet, länet och konsumenterna är ett signum.
Peter Borring är även duktig som opinionsbildare och är flitig i debatt och media, liksom i de enskilda samtalen med allmänheten. Peter Borring är medlem i länsstyrelsens insynsråd och har där tack vare sin breda erfarenhet bidragit till länsstyrelsens utveckling. Han har en lysande förmåga att föra en god dialog med alla parter.”

För mer information om Hagdahlspriset 2014 kontakta Elisabeth Nilsson, Hagdahlsakademien, telefon 010-22 352 05 eller elisabeth.m.nilsson@lansstyrelsen.se

Årets Hagdahlskock är Niklas Hellsing
Niklas Hellsing är köksmästare på Gryts Varv Hotell & Konferens.

Niklas Hellsing brinner för att ge sina gäster god och vällagad mat. Han tycker om att laga både klassiska rätter såsom innovativa rätter som lagas med stor omsorg. Råvarorna väljs efter säsong och är ofta närproducerade med hög kvalitet.

Niklas lär gärna sina gäster matlagningens konster under matlagningskvällar i Gryts Varvs Matlagningskurskök.Niklas Hellsing har mycket på sin meritlista. 2007 och 2011 vann han titeln Årets Östgötakock. Niklas har drivit Beluga restaurant (omskrivs bland annat i White guide och Sveriges Bästa Bord). Han har varit Källarmästare på Häringe Slott och jobbat tillsammans med bland andra mästerkocken Gert Klötzke. Niklas har bistått Nobelmiddagarna 2012 och 2013. Han har både tävlat och suttit i jury i flera mattävlingar. På regionalt plan engagerar Niklas sig i Valdemarsviks restaurangnäring genom att vara eldsjälen bakom ”Valdemarsviksrätten” som utses varje år samt till ”Matresan” i Valdemarsviks kommun. Båda dessa projekt har lett till att sammarbetet mellan krögare och producenter har ökat avsevärt i kommunen.

Niklas driver Gryts Varvs Hotell tillsammans med sin fru Malin Hellsing.

Läs gärna mer på www.grytsvarv.se Maila niklas@grytsvarv.se eller ring på 0123-128 06.

För mer information om årets Hagdahlskock kontakta Fredrik Eklund, Hagdahlsakademien,
telefon 070-934 30 06 eller info@gotahotell.se

Hagdahls skolpris för skolbarns matvanor

Hagdahls skolpris delas ut för att stimulera utveckling av goda matvanor och en sund inställning till mat hos barn i skolan. Hagdahlsakademin i samarbete med Föreningen för Östergötlands Barn ger priset till den skola i Östergötland som bedöms ha bidragit på ett särskilt förtjänstfullt sätt till att barn får goda kunskaper om och attityder till mat och goda matvanor.
 
2014 års pris tillfaller Rimforsa Skola, för sitt projekt Tänk på Mellanmålet- Ett projekt för att öka barnens delaktighet i och ansvar för matvanor.
 
Rimforsa skola får priset för sitt sätt att engagera barn, föräldrar och personal på skolan för att med mellanmålet som exempel förbättra barnens matvanor nu och i framtiden.

För mer information om skolpriset, kontakta Johnny Ludvigsson, Hagdahlsakadmien, johnny.ludvigsson@liu.se eller ring på 013-28 68 54.

Inga Wallenquist

2014-01-19