Hagdahlspristagare 2014
Årets Hagdahlspris tilldelas Peter Borring
Prisutdelning sker i Wallenbergsalen på Östergötlands museum 6 februari kl 17:00, kl 16:45 erbjuds provsmak av diplommottagarna Lelles morötter och Hejtorps ost smakdesignad av årets Hagdahlskock Niklas Hellsing.
Hagdahlsakademiens prismotivering lyder:
”Peter Borring är
regionordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Östergötland sedan
2009. Idag har LRF Östergötland ca 9 100 medlemmar av LRFs drygt 170 000
medlemmar. Peter har stort förtroende hos medlemmarna tack vare sin
förmåga att ringa in näringens viktiga frågor och att driva
påverkansprocesser från medlemmars gårdsplaner ända in i
myndighetsvärlden, från lokal nivå till läns-, riks- och EU nivå.
Likaså
kan Peter med förnämlig pedagogik analysera och beskriva hur beslut och
regelverk påverkar förutsättningar för de gröna näringarna (lantbruks-,
skogsbruks- och landsbygdsföretag) i praktiken. Att lyfta
primärproduktionen, det vill säga det första ledet i matproduktionen
såsom spannmåls-, grönsaks- och potatisodling, kött-, mjölk- och
äggproduktion, och påtala dess betydelse för landet, länet och
konsumenterna är ett signum.
Peter Borring är även duktig som
opinionsbildare och är flitig i debatt och media, liksom i de enskilda
samtalen med allmänheten. Peter Borring är medlem i länsstyrelsens
insynsråd och har där tack vare sin breda erfarenhet bidragit till
länsstyrelsens utveckling. Han har en lysande förmåga att föra en god
dialog med alla parter.”
För mer information om Hagdahlspriset 2014 kontakta Elisabeth Nilsson, Hagdahlsakademien, telefon 010-22 352 05 eller elisabeth.m.nilsson@lansstyrelsen.se
Årets Hagdahlskock är Niklas Hellsing
Niklas Hellsing är köksmästare på Gryts Varv Hotell & Konferens.
Niklas Hellsing brinner för att ge sina gäster god och vällagad mat. Han tycker om att laga både klassiska rätter såsom innovativa rätter som lagas med stor omsorg. Råvarorna väljs efter säsong och är ofta närproducerade med hög kvalitet.
Niklas lär gärna sina gäster matlagningens konster under matlagningskvällar i Gryts Varvs Matlagningskurskök.Niklas Hellsing har mycket på sin meritlista. 2007 och 2011 vann han titeln Årets Östgötakock. Niklas har drivit Beluga restaurant (omskrivs bland annat i White guide och Sveriges Bästa Bord). Han har varit Källarmästare på Häringe Slott och jobbat tillsammans med bland andra mästerkocken Gert Klötzke. Niklas har bistått Nobelmiddagarna 2012 och 2013. Han har både tävlat och suttit i jury i flera mattävlingar. På regionalt plan engagerar Niklas sig i Valdemarsviks restaurangnäring genom att vara eldsjälen bakom ”Valdemarsviksrätten” som utses varje år samt till ”Matresan” i Valdemarsviks kommun. Båda dessa projekt har lett till att sammarbetet mellan krögare och producenter har ökat avsevärt i kommunen.
Niklas driver Gryts Varvs Hotell tillsammans med sin fru Malin Hellsing.
Läs gärna mer på www.grytsvarv.se Maila niklas@grytsvarv.se eller ring på 0123-128 06.
För mer information om årets Hagdahlskock kontakta Fredrik Eklund, Hagdahlsakademien,
telefon 070-934 30 06 eller info@gotahotell.se
Hagdahls skolpris för skolbarns matvanor
Hagdahls skolpris delas ut för att stimulera utveckling av goda
matvanor och en sund inställning till mat hos barn i skolan.
Hagdahlsakademin i samarbete med Föreningen för Östergötlands Barn ger
priset till den skola i Östergötland som bedöms ha bidragit på ett
särskilt förtjänstfullt sätt till att barn får goda kunskaper om och
attityder till mat och goda matvanor.
2014 års pris tillfaller
Rimforsa Skola, för sitt projekt Tänk på Mellanmålet- Ett projekt för
att öka barnens delaktighet i och ansvar för matvanor.
Rimforsa
skola får priset för sitt sätt att engagera barn, föräldrar och
personal på skolan för att med mellanmålet som exempel förbättra barnens
matvanor nu och i framtiden.
För mer information om skolpriset, kontakta Johnny Ludvigsson, Hagdahlsakadmien, johnny.ludvigsson@liu.se eller ring på 013-28 68 54.
2014-01-19
Prisutdelning sker i Wallenbergsalen på Östergötlands museum 6 februari kl 17:00, kl 16:45 erbjuds provsmak av diplommottagarna Lelles morötter och Hejtorps ost smakdesignad av årets Hagdahlskock Niklas Hellsing.
Hagdahlsakademiens prismotivering lyder:
”Peter Borring är
regionordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Östergötland sedan
2009. Idag har LRF Östergötland ca 9 100 medlemmar av LRFs drygt 170 000
medlemmar. Peter har stort förtroende hos medlemmarna tack vare sin
förmåga att ringa in näringens viktiga frågor och att driva
påverkansprocesser från medlemmars gårdsplaner ända in i
myndighetsvärlden, från lokal nivå till läns-, riks- och EU nivå.
Likaså
kan Peter med förnämlig pedagogik analysera och beskriva hur beslut och
regelverk påverkar förutsättningar för de gröna näringarna (lantbruks-,
skogsbruks- och landsbygdsföretag) i praktiken. Att lyfta
primärproduktionen, det vill säga det första ledet i matproduktionen
såsom spannmåls-, grönsaks- och potatisodling, kött-, mjölk- och
äggproduktion, och påtala dess betydelse för landet, länet och
konsumenterna är ett signum.
Peter Borring är även duktig som
opinionsbildare och är flitig i debatt och media, liksom i de enskilda
samtalen med allmänheten. Peter Borring är medlem i länsstyrelsens
insynsråd och har där tack vare sin breda erfarenhet bidragit till
länsstyrelsens utveckling. Han har en lysande förmåga att föra en god
dialog med alla parter.”
För mer information om Hagdahlspriset 2014 kontakta Elisabeth Nilsson, Hagdahlsakademien, telefon 010-22 352 05 eller elisabeth.m.nilsson@lansstyrelsen.se
Årets Hagdahlskock är Niklas Hellsing
Niklas Hellsing är köksmästare på Gryts Varv Hotell & Konferens.
Niklas Hellsing brinner för att ge sina gäster god och vällagad mat. Han tycker om att laga både klassiska rätter såsom innovativa rätter som lagas med stor omsorg. Råvarorna väljs efter säsong och är ofta närproducerade med hög kvalitet.
Niklas lär gärna sina gäster matlagningens konster under matlagningskvällar i Gryts Varvs Matlagningskurskök.Niklas Hellsing har mycket på sin meritlista. 2007 och 2011 vann han titeln Årets Östgötakock. Niklas har drivit Beluga restaurant (omskrivs bland annat i White guide och Sveriges Bästa Bord). Han har varit Källarmästare på Häringe Slott och jobbat tillsammans med bland andra mästerkocken Gert Klötzke. Niklas har bistått Nobelmiddagarna 2012 och 2013. Han har både tävlat och suttit i jury i flera mattävlingar. På regionalt plan engagerar Niklas sig i Valdemarsviks restaurangnäring genom att vara eldsjälen bakom ”Valdemarsviksrätten” som utses varje år samt till ”Matresan” i Valdemarsviks kommun. Båda dessa projekt har lett till att sammarbetet mellan krögare och producenter har ökat avsevärt i kommunen.
Niklas driver Gryts Varvs Hotell tillsammans med sin fru Malin Hellsing.
Läs gärna mer på www.grytsvarv.se Maila niklas@grytsvarv.se eller ring på 0123-128 06.
För mer information om årets Hagdahlskock kontakta Fredrik Eklund, Hagdahlsakademien,
telefon 070-934 30 06 eller info@gotahotell.se
Hagdahls skolpris för skolbarns matvanor
Hagdahls skolpris delas ut för att stimulera utveckling av goda
matvanor och en sund inställning till mat hos barn i skolan.
Hagdahlsakademin i samarbete med Föreningen för Östergötlands Barn ger
priset till den skola i Östergötland som bedöms ha bidragit på ett
särskilt förtjänstfullt sätt till att barn får goda kunskaper om och
attityder till mat och goda matvanor.
2014 års pris tillfaller
Rimforsa Skola, för sitt projekt Tänk på Mellanmålet- Ett projekt för
att öka barnens delaktighet i och ansvar för matvanor.
Rimforsa
skola får priset för sitt sätt att engagera barn, föräldrar och
personal på skolan för att med mellanmålet som exempel förbättra barnens
matvanor nu och i framtiden.
För mer information om skolpriset, kontakta Johnny Ludvigsson, Hagdahlsakadmien, johnny.ludvigsson@liu.se eller ring på 013-28 68 54.