Våra Pristagare

Skolmåltidspriset - 2018

Har tilldelats

Hällaskolan i Borensberg

-Skolan serverar flera rätter och det betyder att det finns en valfrihet för eleverna som går här, det tycker vi är jättebra. Det finns även vegetariskt alternativ, plus att det alltid erbjuds ett fint varierat salladsbord varje dag. Något som vi i akademien tycker är väldigt bra är också att flera ur personalen äter med eleverna, samt att skolan satsar på närproducerade och ibland ekologiska råvaror.

Äldrematpriset - 2018

Har tilldelats

Vifolkagården i Mantorp

- De har stort engagemang, hemlagad mat, hembakat bröd och salladsbord. De boende får vara med och önska rätter, det ordnas olika arrangemang exempelvis vid högtider, de har renoverat sin matsal och anhöriga får vara med och äta. En annan viktig sak är att de som bor på Vifolkagården håller vikten, vilket många äldre inom äldrevården inte gör, utan de går ner i vikt på grund av att de inte får i sig den näring de behöver.

Diplomerade kockar - 2017

Har tilldelats

Pelle Bring

För utveckling av den östgötska matkulturen, i kombination med socialt ansvarstagande.

Hagdahlspriset - 2017

Har tilldelats

Hans Lundgren


”Hans Lundgren har under många år varit en viktig del av musiklivet i Linköping och gett invånarna många oförglömliga högkvalitativa musikaliska upplevelser, som exempelvis när Linköpings studentsångare sjunger in våren på Valborgsmässoafton på Borggården.”

Diplom - 2017

Har tilldelats

Sverker & Marie Peterson

Sverker Petersons kunskap, noggrannhet och fingertoppskänsla har gett ekologiska skördar med kvalitet och kvantitet.

Diplom - 2017

Har tilldelats

Orga kvarn

Orga kvarn, som mal mjöl med kvalitet, har gett spannmålsodlare möjlighet att sälja sin skörd under eget varumärke.

Diplom - 2017

Har tilldelats

Ronaldos Stenugnsbageri

Ronaldos har bidragit till att höja brödkulturen med stenugnsbakade produkter.

Hagdahlspriset - 2016

Har tilldelats

Mats Sjöberg

Mats Sjöberg har med egna alster fört slöjden och konsthantverket närmare varandra, samt med idogt arbete fört in dessa discipliner på universitetsnivå.

Diplomerade kockar - 2016

Har tilldelats

Hagdahls kök

För främjande av den östgötska matkulturen.

Magnus Ulván

Marcus Andersson

Diplom - 2016

Har tilldelats

Kättestad gård

För mjölkproduktion med kvalitet och deras strävan att bygga ett hållbart jordbruk, och för deras arbete med varumärket Östgötamjölk.

Mats

Niklas Jonasson

Diplom - 2016

Har tilldelats

Kolstorp

För att de sprider kunskap om mjölkgårdens betydelse för landsbygden både vid fysiska möten och på sociala medier.

Familjen Pettersson

Diplom - 2016

Har tilldelats

Blåklintsmjölk

För Lars-Gunnars långvariga insatser att utveckla mjölkproduktionen och ekologiska östgötaprodukter under eget varumärke.

Henrik Samuelsson

Johnny Haxholm

Lars-Gunnar Samuelsson

Peder Ström

Diplom - 2015

Har tilldelats

Ekologiska grisproducenterna

För publik produktion av utegrisar

Catarina

Jan Arvidsson

Diplom - 2015

Har tilldelats

Grisproducenterna

För pedagogisk öppenhet kring grisproduktion

Hans Blackert

Jeanette

Skolmåltidspriset - 2015

Har tilldelats

Björke skola

Erik Eriksson

Frida Öberg

Katarina Söderberg

Hagdahlspriset - 2015

Har tilldelats

Per Jensen

Med djurens bästa i fokus forskar och förmedlar han kunskap om djurhälsa och köttkonsumtion.

Hagdahlspriset - 2014

Har tilldelats

Peter Borring

För hans sätt att lyfta maten ochde gröna näringarnas betydelse för landet, länet och konsumenterna.

Diplom - 2013

Har tilldelats

Hejtorps gårdsmejeri

För lokalt producerad getost av hög kvalitet

Kristina Carlsson

Diplom - 2013

Har tilldelats

Projektet Rätt och Slätt

För ökad andel närproducerat i offentliga måltider i Östergötland.

Christina Enudd Nordström

Hagdahlspriset - 2013

Har tilldelats

Margareth Sandström och Peter de Wit

För utsökt hantverk och starkt personligt konstnärskap

Diplom - 2013

Har tilldelats

Uddens gård

För professionell morotsodling

Eliza

Lennart ”LelleMorot” Ekman

Diplom - 2012

Har tilldelats

Follinge Krongård

För sitt intresse och engagemang för konsumenten

Nicklas Jonsson

Hagdahlspriset - 2012

Har tilldelats

Reijmyre Glasbruk och Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre

Reijmyre Glasbruk: För två hundra års arbete med glas till vardag, fest och ögats lyst. Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre: För skapandet av Reijmyre Glasmuseum där glasets betydelse för måltiden i tid och rum belyses.

Bertil Rosander

Per Inge Jansson

VD Ulf Eriksson

Diplom - 2012

Har tilldelats

Smultronboda Fårgård

För charkprodukter av hög kvalitet med utvecklade smaker

EvaLis Mattsson

Krister

Diplom - 2011

Har tilldelats

Väderstad Centralkonditori

För högklassiga bakverk och utveckling och spridning av Väderstad knäcke

Helen

Thomas Schwenke

Hagdahlspriset - 2011

Har tilldelats

Björke Vävstuga

för att med östgötska dukar ha bidragit till den goda måltiden

Diplom - 2011

Har tilldelats

Löt gårdsmejeri

För getostar och hemkärnat smör av hög kvalitet

Björn Kvist

Erik Garberg

Diplom - 2010

Har tilldelats

Vikbolandsstruts

För föredömligt arbete med produkter av struts och för utveckling av gårdsrestaurangen med närproducerade råvaror.

Anneli

Niclas Nordkvist

Diplom - 2010

Har tilldelats

Sänkdalens gård

För utveckling av gårdens råvaror, från jord till bord, med ekologiska förtecken

Gunilla

Tomas Gunnarsson

Hagdahlspriset - 2010

Har tilldelats

Ingrid Kalm

För sina insatser att öka kvaliteten på de offentliga måltiderna i Norrköpings kommun

Diplom - 2009

Har tilldelats

Brostorps hemlagade

Hög kvalité, lokal förankring och tradition kombinerad med förnyelse gör Brostorps hemlagade väl värda Hagdahlsakademiens diplom.

Anita

Bo Ydrestrand

Diplomerade kockar - 2009

Har tilldelats

Samtliga Hagdahlskockarna från år 2003 till 2008

Årets Hagdahlskock 2009 är sex, eller närmare bestämt sju, till antalet, nämligen samtliga de duktiga östgötakockar som erhållit Hagdahlsakademiens diplom under åren 2003-2008. Var och en av dem har tagit som uppgift att till årets högtidsmiddag på Linköpings slott den 6 februari laga var sin rätt, från aptitretaren till desserten.

Hagdahlspriset - 2009

Har tilldelats

Louise Alenbrand

Louise Alenbrand har uthålligt verkat för de östgötska matproducenterna och den östgötska matkulturen

Diplom - 2009

Har tilldelats

Harg-Odlarna

Hargodlarna är en lokal producent som håller hög standard och kvalité, något som Hagdahlsakademien anser vara väl värt att uppmärksamma med akademiens diplom.

Ann-Sofi Johansson

Ing-Marie Johansson

Diplom - 2008

Har tilldelats

Norins ost

Ett gammalt företag med nya idéer och stark lokal förankring och med två idérika unga företagare i ledningen, väl värda Hagdahlsakademiens diplom.

Lena Norin Selhag

Mats Norin

Hagdahlspriset - 2008

Har tilldelats

Mons Kallentoft

Med journalistisk berättarkonst bidrar Mons Kallentoft till kulinariska resor i nutidens matkultur

Diplomerade kockar - 2008

Har tilldelats

Thomas Gustafsson

För meny och recept till denna högtidsmiddag svarade Thomas Gustavsson, numera kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg, där han tidigare inhämtat sina lärospån av sin mentor Lars "Pluto" Johannison. Mentor och presentatör av Hagdahlsmenyn 2008 var akademiledamoten Claes-Göran Österlund.

Diplom - 2008

Har tilldelats

Finnö Fisk & Gårdsbryggeri AB

Finnö Fisk är en lokal producent som håller hög standard och kvalité, vilket Hagdahlsakademien anser vara väl värt att uppmärksamma.

Marit Wallin

Uno Persson

Hagdahlspriset - 2007

Har tilldelats

Tistelvind

Eva Insulander och Tom Olefalk i Tistelvind framställer genom mjölksyrning av egna och lokalt ekologiskt odlade grönsaker, hälsosamma inläggningar av hög kvalitet

Eva Insulander

Tom Olefalk

Diplomerade kockar - 2007

Har tilldelats

Daniel Blomqvist, Rimforsa strand

För meny och recept till högtidsmiddagen 2007 svarade Daniel Blomqvist på Rimforsa strand. Lars "Pluto" Johannison fungerade som hagdahlsinspiratör när menyn komponerades.

Diplomerade kockar - 2006

Har tilldelats

Andreas Landén och Henrik Pettersson

För meny och recept till högtidsmiddagensvarade detta år Andreas Landén och Henrik Pettersson, bägge på Hagdahls kök på Länsmuseet. Som vanligt var akademiledamoten Lars "Pluto" Johannison kontaktman och inspiratör.

Hagdahlspriset - 2006

Har tilldelats

Jan Johansson

Jan Johansson har genom sitt sätt att fånga ljuset i såväl servisglas som konstglas förhöjt måltidens estetiska värde

Hagdahlspriset - 2005

Har tilldelats

Kari Pettersson

Kari Pettersson har genom uthållighet, framsynthet och kreativitet främjat potatisbranschen

Diplomerade kockar - 2005

Har tilldelats

Mjölby/Skänninge Turistbyrå

För meny och recept till högtidsmiddagen svarade eleverna vid årskurs tre på Hotell- och restaurangprogrammet på Dackeskolan i Mjölby. Akademiledamoten Lars "Pluto" Johannison föreläste om Hagdahls tid och matkultur under en termin i skolan.

Hagdahlspriset - 2004

Har tilldelats

Birgitta Elwing

Birgitta Elwing har genom ett seriöst engagemang i folkhälsoarbetet, främjande av östgötsk matkultur och entusiastiska initiativ till Måltidens Dag verkat i Hagdahls anda

Diplomerade kockar - 2004

Har tilldelats

Anne-Marie Bardler-Weibe

För meny och recept till högtidsmiddagen 2004 svarade Norrköpingskocken Ann-Marie Bardler Weibe, som då var knuten till populära restaurangen på Norrköpings stadsmuseum. Akademiledamoten och kocken Lars "Pluto" Johannison fungerade som Hagdahlsinspiratör.

Hagdahlspriset - 2003

Har tilldelats

Mat & Rörelse

Gunilla Lindeberg har som dietist verkat i Hagdahls anda med pedagogisk skicklighet. I kokböckerna Mat för Liv och Lust samt Mat Speciell har hon medverkat till hälsosam kosthållning även för överkänsliga och allergiker

Gunilla Lindeberg

Diplomerade kockar - 2003

Har tilldelats

Fredrik Eklund

Meny och recept till middagen skapades av Fredrik Eklund i samråd med Hagdahlsakademiens Lars "Pluto" Johannison.

- 0

Har tilldelats