2010 års Hagdahlskockar

Hagdahlskockar 2010: Sofie Tollander, Emma Erlandsson och Anna Skog

Hagdahlskockar 2010: Sofie Tollander, Emma Erlandsson och Anna Skog

är tre till antalet, Emma Erlandsson, Anna Skog och Sofie Tollander, alla tre fyller 20 år i år och är duktiga och flerfaldigt prisbelönade kockar som satt Mjölby och Dackeskolans hotell- och restaurangutbildning på kartan.

Anna Skog bor i Borghamn och jobbar på Ombergs turisthotell samt som lunchkock på Nova i Vadstena under vintern. Hennes framtidsdröm är att starta eget med inriktning på catering och del i butik, gärna i Östergötland.

Sofie Tollander bor strax utanför Ödeshög och jobbar även hon på Ombergs turisthotell. Under vintern tänker hon läsa på Komvux för att i framtiden utbilda sig till dietist. Det är bra att ha flera ben att stå på i yrkesväg, menar hon.

Emma kommer från Boxholm, men bor numera i Växjö där hon jobbar på PM & Vänner en av Sveriges bästa krogar, säger hon stolt. Framtiden för Emma är att gå vidare, utveckla sig och lära sig nya saker. Möjligheterna tar aldrig slut och det är charmen med kockjobbet.

När vi frågar Emma, Anna och Sofie om deras favoriträtter har de först svårt att ge svar. Allt är lika roligt att laga. Men Anna har nog en viss förkärlek för grönsaksrätter, Sofie gillar att laga desserter. Emma tvekar. Bästa recept? Finns egentligen inget. Det är variationen som är utmaningen. Att hela tiden få göra olika saker… det är häftigt.

Tävlingsproffs är de alla! Alla tre har deltagit i – och vunnit – kocktävlingen Pumpan. Emma och Sofie har dessutom vunnit pris i tävlingen Hottest chef på Måltidens hus och Emma och Anna har tillsammans med sin kocklärare Katarina Westlund vunnit SM för kockelever på Stockholms hotell- och restaurangskola.

Emma är en tävlingsmänniska. Allt hon deltagit i har hon vunnit. Utöver Pumpan på Öland, SM för kockelever och Hotted chef har hon vunnit Årets kockelev-tävling i Örebro. Tillsammans med Anna siktar hon nu på Nordiska mästerskapet i Oslo i april. Tala om att vi har ett vinnande lag som skall laga Hagdahlshögtidens middag på Linköpings slott den 6 februari 2010!

Det är akademiledamoten vid ”tallrik nr 6”, Claes-Göran Österlund, som håller i arrangemanget och de tre Hagdahlskockarna kommer att presenteras i samband med högtidssammankomsten i Wallenbergssalen som börjar klockan 15.00.

Media som vill följa kockarnas arbete i slottsköket kan kontakta
Claes-Göran Österlund, Tel 0141-610 70 eller 0705-72 87 86.

Inga Wallenquist

2010-01-22