Barn har rätt att slippa övervikt

Det är de vuxnas ansvar att hjälpa barn till goda vanor för att undvika fetma. I vår kan en östgötsk skola få 10 000 kronor genom att bidra till detta, skriver Johnny Ludvigsson.
Fetma är globalt nu ett större problem än undernäring. Cirka 350 miljoner människor har typ 2-diabetes, den form av diabetes som till stor del beror på fetma och alltför låg fysisk aktivitet. Epidemin dödar en människa var 8:e sekund. Fetma leder också till helt andra sjukdomar, alltifrån utslitna leder till cancer. Fetman kortar livet med många år och sänker livskvalitén, för barn mer än flertalet andra svåra sjukdomar.
Under tiden skyller alla ifrån sig! Det är samhällets fel att vi rör oss för lite. Det finns för mycket hissar, bilar, rulltrappor ... Datorspel och Facebook gör att vi helt enkelt inte hinner motionera, knappt sova, för vi har ju så oerhört mycket att göra! Trots kortare arbetstid, längre semester, mer ledigheter, färre barn, alla sorters bekvämligheter.
Och det är samhällets fel att vi äter för mycket. Reklamen är oemotståndlig, butikerna har frestande varor nära kassan, socker och fett är för billigt, och kakor, godispåsar, läskflaskor är för stora.
Förresten är det forskarnas och Livsmedelsverkets fel, för vi vet inte vad vi ska äta. Ena dagen ska vi äta mer frukt, potatis och bröd, andra dagen undvika kolhydrater, ena dagen ska vi äta mindre fett, möjligen lite vegetabiliskt, och nästa dag äta mer fett, gärna animaliskt, grädde och riktigt smör. Koststudier ger tyvärr både olika och osäkra resultat bland annat därför att det är extremt svårt att registrera vad människor faktiskt stoppar i sig varje dag, år efter år, och ännu svårare att slumpmässigt fördela människor till viss kost och livsstil som de sen ska följa många år. Det finns goda skäl att tro att allätaren homo sapiens mår bäst av allsidig kost, i en mängd som är anpassad till en viss grad av fysisk aktivitet.
Nej, det är inte lätt, varken att undvika fetma eller gå ner i vikt. Vissa sjukdomar/handikapp gör det än svårare. Politiker bör göra sitt. Men: Ingen blir fet om den inte konsumerar mer energi än den gör av med! Det gäller oavsett ärftlig läggning, tarmbakterier, hormoner, och oavsett om man är vegetarian, äter kost rik eller fattig på fett, kött, socker, potatis eller vad man nu än tror på.
Varje vuxen bär ytterst ansvaret för sin fetma. Men också för barnens fetma. Barn behöver hjälp att få goda vanor både vad gäller kost, motion, sömn. Föräldrar har huvudansvaret, men här kan även exempelvis skolan spela roll. Hagdahlsakademin i samarbete med Föreningen för Östergötlands Barn utlyser i vår ett pris på 10 000 kronor samt diplom till den skola i Östergötland som bedöms ha varit bäst på att bidra till att barn får goda matvanor (se www.hagdahlsakademien.se ). Alla sjukdomar kan vi inte förhindra, men barn har rätt att slippa bli feta. Det är vårt ansvar.
Johnny Ludvigsson, Professor emeritus

i Barn- och Ungdomsmedicin, Linköpings universitet

(Texten är publicerad i Östgöta Correspondenten 13/3 2012)

Inga Wallenquist

2012-03-13