Dansäterskolan i Borensberg får skolmatpris

”Dansäterskolan i Borensberg får Hagdahls pris för Skolbarns Matvanor på grund av medvetet och systematiskt arbete, i vilket även eleverna deltar. Resultatet har blivit uppskattad, god och varierad mat tillagad på skolan av råvaror med hög kvalité.”

I juryn sitter Katarina Hågfeldt-Collin för Föreningen Östergötlands Barn och Elisabeth Lagerfelt, Viveka Adelswärd och Johnny Ludvigsson för Hagdahlsakademein.

Priset är 10 000 kronor med hälften från Hagdahlsakademien och hälften från Östergötlands Barn. Priset delas ut vid Hagdahlsakademiens högtidsdag den 6 februari 2016 i Wallenbergssalen på Östergötlands museum och efteråt inviteras en lärare och två elever på middag på Linköpings slott.

I ansökan står bland annat:

”All mat lagas på skolan och så mycket som möjligt lagas från grunden med bra råvaror. Minst 50 % ekologiskt. Vi strävar efter att maten skall vara god och av hög kvalité. Vi resonerar och diskuterar med våra elever varje dag om matsvinn, och jobbar aktivt för att få eleverna att tänka på att inte kasta mat i onödan.”

Skolan har en ständig dialog med eleverna och resonerar och diskuterar maten och måltiden på ett positivt sätt, där vi försöker få eleverna att våga prova nya maträtter och smaker.

”Ibland får eleverna tillfälle att vara med i köket, en liten grupp får baka till sin klass. Det uppskattas väldigt mycket och eleverna får på så sätt insyn i kökets dagliga arbete”.

Skolan ligger mycket vackert i ett naturskönt område. Från skolgården skymtar man sjön Boren och mellan trädstammarna en liten bit bort ligger ”skolskogen”.

”Flera gånger per år äter vi lunch utomhus i skolskogen. Att äta ute i skolskogen är för många barn den första riktiga upplevelsen av att natur, fysisk aktivitet och hunger hänger samman, en viktig erfarenhet där soppan, grytan eller wooken blir till den godaste av alla måltider och smakar bättre när den serveras utomhus.” 

Inga Wallenquist

2015-11-12