Hagdahlsakademiens diplommottagare 2012

Hagdahlsakademiens diplommottagare 2012

Smultronboda lammprodukter
Krister och EvaLis Mattsson, Smultronboda, Stora Björka, Edsbruk
Smultronboda

Smultronboda
Krister och EvaLis Mattsson driver Smultronboda gård som har fårproduktion, gårdsbutik och rökeri. På gården finns också café och boende för turister. Smultronbodas charkprodukter framställs hantverksmässigt och återfinns på många håll runt om framförallt i Östergötland och Småland, men även längre bort.

Genom åren har Smultronboda fått flera utmärkelser, t ex Guldmedalj på Smaklustmässan för Festfilé, på Elmia-mässan ”Närproducerat” blev lammbratwursten ”Kristers tyska dröm” bästa charkprodukt.
- Vi har hållit på i många år och utvecklat Smultronboda på flera sätt. Att få diplom från Hagdahlsakademien är väldigt roligt, säger EvaLis.

Läs mer på www.smultronboda.se

Diplomformulering:
Krister och EvaLis Mattsson
Smultronboda fårgård
För charkprodukter av hög kvalitet med utvecklade smaker


Niklas Jonsson, Follinge Krongård, Skänninge

Niklas Jonsson bor med sin familj på gården Follinge Krongård, strax utanför Skänninge. Niklas odlar potatis, lök, broccoli och spannmål (vete, korn, råg, ärter och oljeväxter). Niklas hör till bonde-kategorin ”volymproducenter” och odlar t ex 1000 ton potatis och 500 ton lök varje år.
Niklas Jonsson

Niklas Jonsson
Det mesta säljer Niklas till grossister, skalerier och butiker. Niklas uppskattar att då och då få sälja sina produkter direkt till konsument och det gör Niklas tillsammans med frun Liselott på Bondens egen marknad i Linköping i augusti och september varje år.
- De flesta volymbönder har inte tid att delta på Bondens egen marknad, eftersom det är mitt i bondens mest hektiska tid, nämligen skörden. Men för mig har det blivit en positiv och rolig händelse. Det är värdefullt att få direktkontakt med konsumenter och höra hur mycket de uppskattar mina grönsaker. Det får jag inte höra när lastbilarna kommer och hämtar mina varor, säger Niklas med ett leende.

Niklas förpackar själv en del av varorna hemma på gården, men en del hämtas också som ”bulk”, vilket innebär att t ex potatisen ligger i stora trälådor om 1000 kg.

Läs mer på www.follinge.se

Diplomformulering:
Niklas Jonsson, Follinge Krongård
För sitt intresse och engagemang för konsumenten

Prisutdelningen sker på Östgötamatmässan på Konsert och Kongress i Linköping lördagen den 13 oktober.

För mer information kontakta gärna

Marie Lönneskog Hogstadius, Hagdahlsakademien
Telefon 011-19 45 45

Läs mer om Hagdahlsakademien på www.hagdahlsakademien.se

Inga Wallenquist

2012-08-11