Louise Ridderström

Louise Ridderström är utbildad inom pedagogik, näringslära och friskvård, har en examen som hushållslärare och har dessutom arbetat som kock både i Sverige och utomlands. Under en tioårsperiod har hon också haft uppdrag på Linköpings universitet med kurser i utomhuspedagogik samt på Örebro Universitet/Campus Grythyttan med att utbilda kulinariska kockar i näringslära. Sedan 1999 jobbar hon med sitt företag Louise Matupplevelse AB med uppdrag som:

• föreläsare och inspiratör inom gastronomi, sensorik, näringslära

• projektledning inom gröna näringar och turism

• affärsutveckling inom småskalig livsmedelsproduktion och handel

Louise har också grundat Östgötamat, en ständigt växande ekonomisk förening med i dagsläget närmare 100 medlemsföretag som bildades med utgångspunkt i varumärkena Regional matkultur och Bondens egen marknad. Idag är Östgötamat ett av Sveriges ledande affärsnätverk inom gröna näringar. Som erfaren projektledare har hon bland annat under fem år drivit ”Rätt och slätt” - i samarbete med Hushållningssällskapet och SIK, för att stimulera matkultur och nya livsmedelsföretag i länet. Ett av hennes nuvarande uppdrag är som projektledare för DRIVBÄNK - arbetsmarknadsinsats och integrationsprogram inom gröna näringar i samarbete med Linköpings Kommun, Samordningsförbundet och fastighetsbolaget Sankt Kors.

Så här säger Louise själv om sitt jobb:
”Maten blir en upplevelse om måltiden är i fokus. Svensk närproducerad, lokal mat har i dag en betydligt starkare position än tidigare och fler och fler vill handla mat som är "nära" men vi tappar lätt bort smakupplevelsen och måltidsglädjen. Vårt språk är ganska magert, när det gäller att beskriva olika smaker. Vi har lättare för att beskriva stolen vi sitter på när vi äter, än hur maten vi stoppar i munnen smakar. Genom att använda måltiden som ett pedagogiskt instrument kan vi förmedla både kunskap och matglädje till våra barn, unga och gamla. Det gäller både hemma med familjen, men inte minst i den offentliga måltiden - på skolor, dagis, sjukhus och i äldrevården.

Utmärkelser
• Årets Vildmarkskock 2004
• Hagdahlsakademiens pris 2009
• Gastronomiska Sällskapets stipendium 2012
• Nominerad till Årets Visionär i Linköpings kommun 2014
• Utsedd till Årets Östgötaambassadör 2017