Hagdahltaffeln
Hagdahlsakademien värnar om måltidens innehåll, inte enbart maten utan även dukning och måltidens samtal. Hagdahlstaffeln innehåller akademiens servis, dukar, textiltryck samt de böcker som givits ut, Hagdahls berömda kokbok i faksimil samt jubileumsboken I Hagdahls smak som innehåller essäer med utgångspunkt i Charles Emil Hagdahl, hans liv, hans produktion och hans intresseområde.
Hagdahlsservisen
Hagdahlsservisen har fått sitt namn efter kokboksförfattaren och läkaren Charles Emil Hagdahl (1809 – 1897). Hagdahl utgav 1879 den klassiska kokboken Kok-konsten som vetenskap och konst, som behandlade såväl gastronomi, mat och hälsa som matens kulturhistoriska traditioner. Den blev den första svenska kokbok, som beskrev hela processen från råvara till bordets njutning. Servisen är formgiven av konstnärerna Lasse Frisk och Amie Stålkrantz, som tagit en utgångspunkt i 1800-talets porslinstraditioner för att formge en modern servis. Servisen produceras av Rörstrand med Hagdahlsakademien i Östergötland som huvudman. Produktfakta: Fältspatsporslin, maskindisk.
Kontaktpersoner för Hagdahlsakademien:
Amie Stålkrantz, Landeryd, Åhagen, 013-540 19, eller Lasse Frisk, Kullegården, Ödeshög, 070-3322418.
Assiett 21 cm diam
Skål 16 cm diameter
Stor tallrik 27 cm diameter
Djup tallrik 24 cm diameter
Hagdahlsglasen
Ett stort glas som passar till vin och öl och ett litet glas för vatten har formgivits till Hagdahlsservisen av Lasse Frisk och Amie Stålkranz och har tillverkats för hand vid Reijmyre glasbruk. Kontaktpersoner för Hagdahlsakademien: Amie Stålkrantz, Landeryd, Åhagen, 013-540 19, eller Lasse Frisk, Kullegården, Ödeshög, 070-3322418
Hagdahlsbricka
Hagdahlsbrickans illustration är hämtade från Hagdahls kokbok. Formgivet av Amie Stålkrantz och Lasse Frisk. Brickans storlek är 27 x 20 cm och finns i blått eller vitt.
Hagdahlsdukar
Hagdahlsakademien har låtit formge en vävd duk och en tryckt textil som både kan användas som duktyg eller som gardintyg.
Duken är vävd på Björke vävstuga i Skärblacka. Formgivare är Amie Stålkrantz och Lasse Frisk. Duken finns att köpa bland annat på Björke vävstuga, tel 0122-20002.
Det tryckta tyget som är formgivet av Amie Stålkrantz och Lasse Frisk har mönster hämtat från illustrationer ur Hagdahls kokbok. Tyget trycks på Ljungbergs i Floda. Tyget är 150 cm brett och säljs i rapporter om 90 cm och finns att köpa genom formgivarna, Amie Stålkrantz, tel 013-540 19, eller Lasse Frisk, tel 070-3322418.
Hagdahlsduken, 150 cm bred, vävs av Björke vävstuga. Säljs bl a hos Björke vävstuga.
Hagdahlsduken.
Hagdahlstyget med svart tryck.
Hagdahlstyget med vitt tryck.
I Hagdahls smak
I samband med 200-årsjubileet av Hagdahls födelse gav Hagdahlsakademien ut en bok med titeln I Hagdahls smak.
Ur innehållet: Gunnar Lindqvist: Charles Emil Hagdahl, en biografi, och Hagdahl konstsamlaren, Viveka Adelswärd: Hade Hagdahl humor?, Johnny Ludvigsson: Hagdahl som fattigläkare, Bengt Sandin: Samvete, makt och ordning, Hagdahl och fängelsereformen under det tidiga 1800-talet, Martin Lind: Föraktade Hagdahl kvinnor eller var han bara oförarglig?, Elisabeth Lagerfelt: Hagdahl som herre till Tidö, Inga Wallenquist: Hagdahls kokbok och hans samtida, Marie Lönneskog Hogstadius: Hagdahls hälsosamma syn på mat och hälsa och Lasse Frisk: Om illustrationerna.
Prova på och läs ett kapitel som är bilagt till höger. Du köper ditt eget exemplar genom att kontakta Hagdahlsakademien, bokhandeln eller på nätet.
Hagdahls kok-konsten som vetenskap och konst
Ch. Em. Hagdahls Kokkonsten som vetenskap och konst är den svenska matbibeln framför andra, ursprunget till den svenska kokkonsten. Den gavs ut första gången 1879 med cirka 3000 recept och fylld av essäer, betraktelser, kulturhistoria, bordsskick, seder samt ett stort antal illustrationer. Kok-konsten är 1800-talets stora verk om Hagdahl dess ikon. Den andra upplagan kom 1891 med moderna måttangivelser och sedan dess har den kommit många upplagor, en del förkortade.
Den nya upplagan utges i samarbete mellan Carlssons förlag och Hagdahlsakademien, verksam i hans födelsestad och begravningsstad Linköping, en akademi ägnad åt att vårda Hagdahls gärning.
Hagdahlsakademiens pris på Kokkonsten, faksimil.
Genom att köpa ett ex av Hagdahlsakademien stödjer Du akademiens syfte och verksamhet!
Hagdahls kokbok kom först ut som häften
Dansk upplaga
I den nya upplagan finns tre inledande och nyskrivna texter.
Sekreteraren i Hagdahlsakademien, kulturvetaren och museimannen Stefan Hammenbeck skriver om illustrationerna i Hagdahls kokbok och Wilhelm Meyers bokkonst som gravör och xylograf, men framför att har han lagt ned utomordentlig grundforskning på hur boken har marknadsförts på 1800-talet, studerat tidningsartiklar, recensioner och annonser från denna tid. Författaren och förre museichefen Gunnar Lindqvist, tidigare medlem av akademien, har skrivit en text om Charles Emil Hagdahl och hans kokbok: ”Kokkonstens förföriska framsteg”. Håkan Jönsson, docent vid Lunds universitet inom etnologiska institutionen med inriktning på måltidsforskning och dessutom preses i Måltidsakademien, har skrivit ett företal som placerar in Hagdahls Kokkonsen i måltidslitteraturen. Den nya upplagan utges i samarbete mellan Carlssons förlag och Hagdahlsakademien, verksam i hans födelsestad och begravningsstad Linköping, en akademi ägnad åt att vårda Hagdahls gärning.
Gösta Adelswärd: Charles Emil Hagdahl
Gösta Adelswärd (1913-1997) skrev den första biografien över Charles Emil Hagdahl. (1971). Boken gavs ut i som nummer 13 i Föreningen Gamla Linköpings skriftserie.
Gösta Adelswärd var medlem i Gastronomiska Akademien och medverkade med essäer om Charles Emil Hagdahl i ett stort antal årgångar av akademiens publikation "Gastronomisk kalender".