Om akademien
Akademien bildas på Linköpings slott
Från vänster: Lasse Frisk, Marie Lönneskog Hogstadius, Viveka Adelswärd, Inga Wallenquist, Olof Svenfelt, Melker Falkenberg, Peter Harryson, Björn Eriksson, Martin Lind, Elisabeth Lagerfelt, Lars "Pluto" Johannison, Gunnar Lindqvist och Gunilla Bejbro-Högfeldt. Bengt Sandin saknas i bilden.
Hagdahlsakademien bildades den 5 juni 2002 med syfte att i Hagdahls anda stödja östgötsk konst och hushållning, gastronomi och hälsa. Akademien som har 14 ledamöter skall årligen utse pristagare som utmärkt sig inom något eller några av de områden akademien värnar om. Priset utdelas i samband med akademiens högtidssammanträde den 6 februari (det datum då Hagdahl föddes).
Akademien har tagit som valspråk ”Optimum omnium – Det bästa av allt” och anknyter till ”Det bästa af allt!” som är titeln på en bok Ch Em Hagdahl under pseudonymen H Hagdahl utgav 1885. Charles Emil Hagdahl (1809-1897) var läkare och kokboksförfattare och anses vara den som introducerade den moderna matlagningen i Sverige. Kokboken var banbrytande inte bara för sitt nytänkande inom kokkonsten utan även som näringsfysiologisk handbok. Dessutom är den utomordentligt spirituellt skriven. Kokkonsten som vetenskap och konst kom ut för första gången 1879 och är förmodligen den mest citerade inom svensk kokbokslitteratur.
År 2004 utgav Hagdahlsakademien en faksimil av Hagdahls berömda kokbok tillsammans med Carlsons bokförlag. Samma år presenterades Hagdahlsservisen, formgiven av akademiledamoten och konstnären Lasse Frisk och keramikern Amie Stålkrantz.
Hagdahl föddes i Linköping och gick i skola här. Stor känsla för Östergötland präglade Hagdahl som visade detta genom stora donationer till länet. Originalmanuskriptet till Hagdahls kokbok finns på Länsmuseet i Linköping och det var Hagdahl som donerade grundplåten till Linköpings stads museum för skön konst – det som idag är länsmuseet – och dessutom en stor del av sin omfattande konstsamling.
Akademien består av 14 ledamöter som på olika vis anknyter till Hagdahls olika intressen och verksamhetsområden. Dessa representerar bland annat länets gastronomi, näringsliv, livsmedelsproduktion, konst- och kulturliv. Den fjortonde, med mandat på ett år, har i uppdrag att hålla föredrag vid akademiens högtidssammanträde där även prisutdelningen sker. 2010 förändrades stadgarna och den fjortonde valdes in i akademien som ständig medlem.