Magnus Gröntoft

Magnus har arbetat med mat och måltider i olika former, som gradvis närmat sig matkultur i den form som Hagdahlsakademien arbetar med.

Han är utbildad agronom. Efter examen 1981 fortsatte han vid Svalöv AB med att förädla oljeväxter, där näringsriktiga fettsyror och resistens mot sjukdomar var huvuduppgiften.

Därefter övergick han till Jordbruksverket där arbetet var inriktad på produktionsrådgivning. Här stod minskad användning av bekämpning och gödselmedel, samt mer ekologisk odling i centrum. Målet var att minska miljöbelastningen och öka kvalitén på våra svenska råvaror.

Därefter blev han ansvarig för program ”Ny Nordisk Mat” vid Nordiska Ministerrådet. Här står mat och måltiden i centrum, där utgångspunkten är: Nordens fina råvaror, hög kompetens bland kockarna och en matkultur med en mångfalt konserveringsmetoder. Om dessa råvaror förädlas med kunskap och erfarenhet, inte minst med inspiration från Hagdahl, så har vi i Sverige och Norden samma möjligheter som i södra Europa att kunna njuta av riktigt god och näringsriktig mat. Allt i Hagdahls anda.

Under senare år har Magnus varit drivande i två stora måltidsprojekt som bekräftat Nordens framträdande roll inom gastronomin. Dels blev Stockholm ”Europas Gastronomiska Huvudstad 2023” och dels projektet Sveriges Nya Landskapsmåltider (SNL). Det första är ett glädjande erkännande på Sveriges gastronomiska nivå och det andra projektet är en bekräftelse på den nordiska gastronomins förankring i hela Sverige.

Magnus bor på Fågelberg gård utanför Linköping. Här finns hästar, får och ankor, för fritid och husbehov i olika former. På gården finns också många gamla fruktträd. De bär på en smak-skatt till stor nytta och njutning!