Magnus Gröntoft

Magnus har arbetat med mat och måltider i olika former, som gradvis närmat sig matkultur i den form som Hagdahlsakademien arbetar med.

Han är utbildad agronom. Efter examen 1981 fortsatte han vid Svalöv AB med att förädla oljeväxter, där näringsriktiga fettsyror och resistens mot sjukdomar var huvuduppgiften. Att arbeta med växtförädlingen innebär att man ligger 10-15 år före själva produktionen av våra råvaror.

Därefter övergick han till Jordbruksverket där arbetet var inriktad på produktionsrådgivning. Här stod minskad användning av bekämpning och gödselmedel, samt mer ekologisk odling i centrum. Målet var att minska miljöbelastningen och öka kvalitén på våra råvaror.

Därefter blev han ansvarig för program ”Ny Nordisk Mat” vid Nordiska Ministerrådet. Här står mat och måltiden i centrum, där utgångspunkten är våra fina nordiska råvaror och duktiga kockar. Om dessa råvaror kan förädlas med kunskap och erfarenhet, inte minst med inspiration från Hagdahl, så har vi i Sverige och Norden samma möjligheter som i södra Europa att kunna njuta av riktigt god och näringsriktig mat. Allt i Hagdahls anda.

Magnus bor på Fågelberg gård utanför Linköping. Här finns hästar, får och ankor, för fritid och husbehov i olika former. På gården finns också många gamla fruktträd. De bär på en smakskatt till stor nytta och njutning!