Äldrematspriset 2019: Trumpetaregatan i Norrköping

Trumpetaregatans äldreboende i Norrköping har länets bästa äldremat!

Måltiden är en viktig del av arbetet på demensavdelningen på Trumpetaregatans äldreboende. Måltiden är viktig både när det gäller att få i sig god och nyttig mat, och som en social aktivitet. Den är också viktig i syftet att hjälpa till att bibehålla de funktioner som fortfarande finns kvar hos de demenssjuka.
-    Det är jätteviktigt att göra det trivsamt och inbjudande vid måltiden och det månar personalen på Trumpetaregatans äldreboende om. De lägger till exempel dukar på borden, ställer fram ljusstakar och använder underlägg, så de boenden får sätta sig vid fint dukade bord. De boende får också själva bestämma hur mycket mat de vill ha och personalen har köpt in lätta tillbringare så att brukarna själva ska kunna hälla upp sin dryck, det är mycket viktigt för de demenssjuka att få ta eget kommando över sin måltid,  säger Johnny Ludwigsson, ledamot i Hagdahlsakademien.

Trumpetaregatans äldreboende ordnar även olika tillställningar för att göra det trevligt för sina boende, ett exempel är en kakbuffé för alla i huset. På sommaren kan den som vill påta i köksträdgården där det odlas grönsaker, jordgubbar och kryddor. 
Lunchen kommer från ett centralkök, men kvällsmaten lagas på plats i äldreboendet vilket är mycket uppskattat av brukarna som får vara med och bestämma maträtterna, och samtidigt känna doften av maten som lagas. 
På helgerna lagas extra god mat och på sommaren ordnas ofta grillfest. 


Motiveringen till priset lyder:
Trumpetargatans Äldreboende i Norrköping får Hagdahlsakademiens pris för Bra Mat i Äldrevården, för att man både bjuder på god och nyttig mat vid måltider med vacker dukning,  och ordnar olika tillställningar som bidrar till att de boende på demensavdelning  bibehåller de funktioner man har kvar.

Magnus Gröntoft

2018-07-25