Stora Hagdahlspriset 2020

Pontus Plaenge - engagerad och entusiastisk

Foto: Peter Holgersson

Stora Hagdahlspriset 2020 tilldelas skådespelare Pontus Plaenge till Charles Emil Hagdahls minne, med följande motivering:

”För sitt stora engagemang och förmåga att göra klassisk teater tillgänglig för unga och äldre, både på och utanför scenen ”

Pontus Plaenge är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och har varit verksam som skådespelare vid Stockholms stadsteater, Turteatern, Radioteatern och Göteborgs Operan. Från 2010 arbetar han som regissör och skådespelare vid Östgötateatern.

Pontus Plaenge startade sommarteatern Shakespeare på Gräsgården i Vadstena 1996, där han också gjorde sin regidebut samma år med Romeo och Juliet. Han är fortfarande konstnärlig ledare för Gräsgården, som numera heter ShpG/Shakespearfabriken.

    "Det är mycket hedrande och stärkande att tilldelas Hagdahlsakademiens stora pris. Det är fantastiskt att det arbete jag gjort tillsammans med en massa duktiga kollegor har gjort avtryck. Och eftersom jag älskar Östergötland är det såklart extra roligt att bli hedrad med ett östgötskt pris", säger Pontus Plaenge.

Spelåret 2019/2020 är Pontus aktuell som regissör för De skyddssökande och Rampfeber. Han regisserar även sommarens produktion av Vintersagan i Vadstena.

Kontaktuppgifter till pristagaren:

Pontus Plaenge, 073-600 14 03
pontus.plaenge@gmail.com

Info om Stora Hagdahlspriset:
Priset är på 10 000 kronor och delas ut under Hagdahlsdagen.

Tid:
Torsdagen den 6 februari mingel från15.30. Sammankomsten börjar 16.00

Plats:
 Slotts- och domkyrkomuseet


Här finns mer info om alla pristagare:
Pristagare

Inga Wallenquist

2020-01-21