Pressinbjudan 6 februari 2010

Hagdahlsakademien

Hagdahlsakademien

Lördagen den 6 februari 2010 klockan 15.00
Wallenbergssalen, Länsmuseet, Linköping

Media inbjudes att närvara under Hagdahlsakademiens högtidssammankomst i Wallenbergssalen på Länsmuseet i Linköping där Årets Hagdahlspristagare, Årets diplommottagare och Årets diplomerade Hagdahlskockar presenteras.

I samband med Hagdahlshögtiden i Wallenbergssalen klockan 15.00 hålls en föreläsning av akademiens 14:e ledamot som sitter på ett ettårigt mandat. Innehavaren av denna hedersbefattning är i år Magnus Gröntoft, Vikingstad, som av Nordiska ministerrådet utsetts att leda projektet Ny nordisk mat. Magnus Gröntoft håller sin högtidsföreläsning över ämnet ”Hagdahl och visionen om Sverige som matland”
Årets Hagdahlspristagare är Ingrid Kalm, kostchef i Norrköping. Prisets motivering lyder som följer:

”Ingrid Kalm får Hagdahlspriset 2010 för sina insatser att öka kvaliteten på de offentliga måltiderna i Norrköpings kommun”

Årets diplomerade Hagdahlskock är tre! Det är tre duktiga och prisvinnande kvinnliga kockar som utbildats vid Dackeskolan i Mjölby. De heter Emma Erlandsson, Anna Skog och Sofie Tollander. Kockarna kommer att motta sina diplom i samband med högtiden i Wallenbergssalen och kommer därefter att anrätta högtidsmiddagen på Linköpings slott.

För tredje gången delar även Hagdahlsakademien ut särskilda diplom för utmärkta insatser att främja östgötsk matkultur. I år delas diplomen ut till Sänkdalens gård med familjen Gunnarsson som på föredömligt vis utvecklat gårdens ekologiska produkter som rapsolja och glass samt till Vikbolandsstruts där Niclas Nordqvist och hans familj utvecklat gården strutsproduktion och gårdsrestaurang på ett föredömligt sätt.
 ____________________________________________________________
Det är åttonde gången Hagdahlspriset utdelas. Priset är på 10 000 kronor och går till person/personer som utmärkt sig inom något av de områden som akademien värnar om. Priset utdelas av akademiens preses, landshövding emeritus Björn Eriksson det datum då Hagdahls föddes, den 6 februari. Ett av akademiens främsta syften är att i Hagdahls anda främja matkultur och sprida kunskaper om goda matvanor i relationen mat och hälsa samt sätta fokus på miljön och produktion av såväl råvaror som produkter inom livsmedelssektorn samt öka medvetandet om måltidens helhet. Akademien vill även lyfta fram och stödja i Östergötland verksamma utövare av yrken som har anknytning dessa områden.

För mer information kontakta akademiens sekreterare Inga Wallenquist,
013-159790, 0708-159790, e-post: inga.wallenquist@telia.com

Inga Wallenquist

2010-01-22