2011 års Hagdalspristagare

Pressmeddelande från Hagdahlsakademien

Björke Vävstuga i Skärblacka har tilldelats Hagdahlsakademiens diplom för 2011. Motiveringen lyder:

Till Björke Vävstuga
för att med östgötska dukar ha bidragit till den goda måltiden

Diplomet kommer att delas ut i samband med en ceremoni under Hagdahlsakademiens högtidsdag söndagen den 6:e februari. Ceremonin äger rum i Wallenbergssalen i Länsmuseet i Linköping kl 15.00. Såväl allmänheten som medier är välkomna.

Högtidsdagen avslutas med en middag på Linköpings slott med landshövding Elisabeth Nilsson som värd.

Pelle Forss

Pelle Forss

Årets kock är Pelle Forss, en mycket erfaren och väletablerad kock som bland annat arbetat i Franska Matsalen på Grand i Stockholm och länge drivit Trädgårdshotellet i Åtvidaberg. Idag driver hand bland annat restaurang och café Calle C på Flygvapenmuseum i Linköping

Kontakt med Hagdahlsakademien:
Björn Eriksson, preses. Tel 070-626 46 06
Claes-Göran Österlund 070-572 87 86

Kontakt Björke Vävstuga:
Britta Eriksson eller Ylwa Källgren 0122-200 02

Kontakt Årets kock:
Pelle Forss 0704-95 95 61

Presentation av Björke Vävstuga:

Björke

Björke

Britta Eriksson och Ylwa Källgren har tillsammans utvecklat Björke Vävstuga till ett unikt hantverksföretag. De designar, tillverkar och säljer textilier som dukar, servetter och löpare. I år firar de 30-årsjubileum - och satsar framåt.

Björke gård ligger vackert ute på landsbygden precis på gränsen mellan Skärblacka och Finspång. Lite ensligt känns det allt när man snirklat sig fram drygt tre kilometer på en liten grusväg som knyter an till väg 215. Men det är en illusion. Hit kommer över 25 000 personer varje år för att besöka väveriet och handla i butiken. På sommarhalvåret trängs bussarna på parkeringen, men även på vintern kommer en strid ström av kunder.

Attraktionskraften är lätt att förstå när man vandrar genom de vackra utställningslokalerna, ursprungligen ett sädesmagasin från 1700-talet. I varje rum finns ett antal bordsdukningar, kompletta med textilier, servis, glas och bestick.

- Jag tror att det kan vara en anledning till att folk så gärna kommer hit och tittar, säger Britta Eriksson. På det här sättet får man se våra textilier i sitt naturliga sammanhang.

Britta och Ylwa äger väveriet gemensamt. Deras intresse för vävning väcktes i början av 70-talet.
- Jag skulle gifta mig och behövde dukar, säger Britta. Det var inte på tal att handla. Sånt gör man själv i min familj. Så det var bara att lära sig.

De två lärde känna varandra i slutet av 70-talet när Ylwa kom till Björke gård för att handla ull av Britta. De fann snabbt varandra, fångade av samma intressen. Det handlar inte bara om vävandet, utan lika mycket om design, produktion och att driva företaget.

I början av 80-talet gjorde de allvar av drömmen att starta eget. Från början hade de två mekaniska vävstolar. Idag står det tio gamla, men välunderhållna vävstolar i ett av gårdens gamla stall. De har köpts begagnade av Britta och Ylwa i takt med att traditionella svenska väverier lagts ned. De flesta är från 50- och 60-talen.

Björke Vävstugas produktion kännetecknas av återhållsamma geometriska figurer, rytmiskt upprepade. Mönstren anknyter till svensk allmogetradition, men är konstruerade av dem själva. Förr ritades allt på papper inför produktionen.

- Numera använder vi datorn, säger Ylwa.

Även en traditionsrik verksamhet som denna påverkas av trender. När vävstugan öppnade på 80-talet var det ljusa pastellfärger som dominerade. Sedan följde en lång period då det var svart och grått som gällde. Nu skönjer de en ny vändning:

- Färgerna är på väg tillbaka, säger Britta. Starka, kraftfulla pasteller som skiljer sig mycket från färgskalan på 80-talet.

- Ska vi kalla dem svärtade pasteller, säger hon och skrattar.

Britta och Ylwa vilar inte på lagrarna. De har en rad nya projekt på gång. Störst är kanske ombyggnaden av butiken, som ska vara klar i vår. Lagom till högsäsongen.

Fakta:
* Björke vävstuga startade 1980.
* Den drivs som ett aktiebolag, ägt av Britta Eriksson och Ylwa Källgren.
* Omsättningen var 2010 cirka 5,5 miljoner kronor.
* Företaget har sju anställda, utöver Britta och Ylwa.
* Företagets produkter säljs enbart på Björke gård.
* Väveriet hade i fjol 27 000 besökare

Inga Wallenquist

2011-02-01