Grattis Gröna Gårdens vårdboende i Linköping som har länets bästa äldremat!

På Gröna Gården arbetar personalen aktivt med att göra måltiderna till dagens höjdpunkt, oavsett om det är vardag eller fest. De boende är delaktiga i allt från att vika servetter och duka, till att baka och laga mat.

Gröna gården arbetar efter konceptet ” Mat som hemma” vilket handlar om god vällagad mat som de flesta känner igen.

De boende är med och påverkar måltiderna genom regelbundna måltidsråd där bland annat miljön kring måltiderna, maten och matminnen från förr diskuteras. Gröna gården strävar hela tiden efter att förbättra matupplevelsen i samråd med boende och anhöriga.

Under året har belysningen över borden setts över, porslin bytts ut till sådant som demensakademin rekommenderar, färgat glas och röda köksstolar köpts in. Efter önskemål från de boende kommer också kryddor och örter att odlas på balkongerna för att sedan användas i matlagningen.

- Gröna gården visar att de månar om sina gamla när de bjuder in till delaktighet på olika sätt. Personalen följer recept som är utformade på ett enkelt och tydligt sätt, och maten håller en jämn och god kvalitet alla dagar i veckan. Alla menyer är komponerade av en utbildad kock för att säkerställa rätt näringsintag över dygnet, och med en varierad kost för de boende. Som extra guldkant servers en drink med tilltugg på fredagskvällen, vilket också är efter önskemål från de boende. Det brukar vara en stund med mycket skratt och prat om allt mellan himmel och jord. På helger och andra högtider dukas det med färgglada servetter, fina dukar och blommor på borden som följer årstiderna. Lördagen är veckans höjdpunkt när det serveras en trerätters meny till lunch, med vin eller öl för den som vill. Gröna gårdens strävar efter att göra måltiden inte bara näringsrik och god, utan också hemtrevlig och inbjudande för de gamla. Det stämmer väl överens med Hagdahlsakademiens syn på hur maten för äldre bör vara, säger Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien.

Gröna gården har 29 boendeplatser varav 20 på demensavdelning och 9 på sjukhem.

Motiveringen till priset lyder:

”Gröna gårdens strävar efter att göra måltiden inte bara näringsrik och god, utan också hemtrevlig och inbjudande för de gamla, samtidigt som man månar om sina gamla när man bjuder in till delaktighet i planering och matlagning.”

Priset på 10 000 kr, samt ett diplom, delas ut under Hagdahlsdagen den 6 februari 2020.

För mer information kontakta gärna:
Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid Linköpings universitet, och ledamot i Hagdahlsakademien, 013-28 68 54
johnny.ludvigsson@liu.se
Pernilla Roos, Gruppchef, Gröna Gården i Linköping
0733-775891

Inga Wallenquist

2020-01-09