Årets Hagdahlskock 2021 är utsedd! 

Årets Hagdahlskock heter Per-Oskar Jonsson.

Pressmeddelande 5 februari 2021
 
Årets Hagdahlskock 2021 är utsedd! 
 
Årets Hagdahlskock heter Per-Oskar Jonsson.
Han jobbar på Mjölby Stadshotell sedan 1 juni 2018 då han tog över verksamheten där tillsammans med två kollegor. Per-Oskar Jonsson, som jobbat som kock sedan gymnasietiden, har alltid haft ett starkt matintresse. Han arbetat helst med närodlade och närproducerade råvaror.

    • Jag brinner för lokala råvaror och köper från producenter i Mjölbytrakten, men också för att använda syra i maten. Äppelcidervinäger är min favoritingrediens, eftersom den lyfter fram smakerna.

Per-Oskar Jonsson har tidigare jobbat på bland annat Hotell Dorotea, Hotell Ekoxen, Kanalkrogen, Stångs magasin, Restaurang P2 (där han var delägare i 12 år), Peos skafferi, Konsert & Kongress i Linköping och Rimforsa Strand.

I köket på Stadshotellet driver Lernia också en köksutbildning för ca 30 elever, som där får möjlighet att träna i en verklig restaurangmiljö tillsammans med Per-Oskar Jonsson och hans personal.

    • Utnämningen till Årets Hagdahlskock kom väldigt oväntat, men jag blev verkligen jätteglad! Och roligt att det vi har gjort med Mjölby Stadshotell uppmärksammas.

Per-Oskar Jonsson vann i höstas även Årets Östgöta Kock.

 Hagdahlsakademiens motivering lyder:
”För skicklighet i det gastronomiska hantverket och initiativet att åter ge liv åt en gammal institution, samt engagemang i utbildning av nya matlagare.”
 
Priset Årets Hagdahlskock är på 10 000 kr och delas ut i samarbete med Linköpings Gastronomiska sällskap. Enligt traditionen sker det vid en Hagdahlsakademiens högtidsdag 6 februari, men på grund av pandemin flyttas ceremonin fram till sommaren.
 
Kontaktuppgifter till Årets Hagdahlskock Per-Oskar Jonsson:
070-930 13 30
peo@mjolbystadshotell.se

För mer information om priset, kontakta gärna:
Fredrik Eklund, ledamot i Hagdahlsakademien
070-934 30 06
kontakt@reaturangskyline.se


Fotograf: Markus Höglund.

Inga Wallenquist

2021-01-29