Hagdahlsakademien har utsett länets bästa skolmat och äldremat  2017

Hagdahlsakademiens pris Skolbarns Matvanor tilldelas Hällaskolan i Borensberg.

-Skolan serverar flera rätter och det betyder att det finns en valfrihet för eleverna som går här, det tycker vi är jättebra. Det finns även vegetariskt alternativ, plus att det alltid erbjuds ett fint varierat salladsbord varje dag. Något som vi i akademien tycker är väldigt bra är också att flera ur personalen äter med eleverna, samt att skolan satsar på närproducerade och ibland ekologiska råvaror, säger Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien.

Så här kommenterar elever på Hällaskolan vad det är som de tycker är bra med maten på skolan:

-Vi vill nominera vårt skolkök på Hällaskolan därför att vi får god mat och de som lagar maten är duktiga på det. Vi får flera olika rätter att välja på och många olika grönsaker till maten. Det finns alltid något gott att äta i vår matsal!

-Det är fint att vi får välja mellan olika rätter, även vegetariskt. Det finns många goda rätter: fisk, soppa, hamburgare, potatisbullar, köttfärssås och spagetti m m.

-Vi får sitta i lugn och ro.
-Man får bra hjälp av matsalspersonalen.

Hagdahlsakademiens pris Bra mat i Äldrevården går till Vifolkagården i Mantorp.

- De har stort engagemang, hemlagad mat, hembakat bröd och salladsbord. De boende får vara med och önska rätter, det ordnas olika arrangemang exempelvis vid högtider, de har renoverat sin matsal och anhöriga får vara med och äta. En annan viktig sak är att de som bor på Vifolkagården håller vikten, vilket många äldre inom äldrevården inte gör, utan de går ner i vikt på grund av att de inte får i sig den näring de behöver, säger Johnny Ludvigsson, läkare och ledamot i Hagdahlsakademien.

Priserna är på 10 000 kr vardera plus ett diplom och delas ut under Hagdahlsdagen den 6 februari 2018. 

För mer information kontakta gärna:

Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid Linköpings universitet och ledamot i Hagdahlsakademien, 013-28 68 54
johnny.ludvigsson@liu.se 

Magnus Gröntoft

2017-03-01