Hagdahlsakademiens priser 2020

Bästa skolmaten

Grattis till Tornhagsskolan som har länets bästa skolmat! 

Hagdahlsakademiens pris för Skolbarns Matvanor tilldelas Tornhagsskolan i Linköping. 

I köket på Tornhagsskolan lagas cirka 1300 matportioner per dag till den egna restaurangen, men även till ytterligare två skolor och ett antal förskolor. Cirka 30 procent av kökets livsmedel är ekologiska, fisken är MSC märkt och kött och köttprodukter följer Miljöstyrningsrådets baskrav, vilket motsvarar den svenska djurlagstiftningen. Skolan köper gärna lokalproducerade livsmedel, brödet kommer exempelvis från ett bageri i Linköping och charkprodukter kommer från Norrköping. Även grönsaker och frukt är närproducerat eller svenskt när det är säsong, och potatisen kommer från Motalatrakten. Skolan strävar efter att hela tiden öka andelen närproducerade livsmedel.  

- Varje dag serveras det tre olika maträtter på Tornhagsskolan. Det är två Dagens Rätt och ett vegetariskt alternativ att välja på för de 750 eleverna som äter i restaurangen. I skolrestaurangen finns även ett salladsbord med sju sorters sallader, varav minst två ”matiga”. På Tornhagskolan lagas även soppor, såser, pastasåser, gratänger, grytor och potatismos helt från grunden. Köket kokar egen sylt, det kan vara rårörda lingon och pannkakssylt. De bakar även bröd till lunch eller mellanmål. Samtliga maträtter är näringsberäknade för att säkerställa att skolan lever upp till skollagens krav på näringsriktighet. En annan sak som jag tycker är jättebra är kontakten som finns mellan köket och eleverna. Kockarna på Tornhagsskolan går ut i restaurangen under lunchen och ser hur eleverna har det, hur de äter och frågar vad de tycker om maten. Vuxennärvaro i skolrestaurangen är oerhört viktigt, men det allra viktigaste är kanske att man arbetar mycket aktivt med eleverna i centrum där elevrådet är involverat, och där måltidsfrågor diskuteras, säger Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien.  

Motiveringen till priset lyder:
”Trots stor verksamhet med 1300 portioner dagligen så lagar man mat från grunden, även soppor, potatismos, gratänger, pastasåser etc och man steker fisk, bryner köttbitar mm, oftast närproducerade produkter. Men avgörande för priset är att man arbetar mycket aktivt med eleverna i centrum. Elevråd är involverat, måltidsfrågor diskuteras, och man använder måltiderna pedagogiskt som ger eleverna inte bara bra matvanor och god aptit utan också kunskap om maten.”  

Priset på 10 000 kr, samt ett diplom, delas ut under Hagdahlsdagen den 6 februari 2020. 

För mer information om priset kontakta gärna:  
Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid Linköpings universitet, och ledamot i Hagdahlsakademien, 013-28 68 54   johnny.ludvigsson@liu.se

 För mer information om skolrestaurangen, kontakta gärna:
Ann-Charlott Enkel, restaurangchef på Tornhagsskolan, 013-20 79 60

Inga Wallenquist

2019-05-25