Hagdahlsmarknad på länsmuseet blev jubileumsårets final

År 2009 är Hagdahlsakademiens jubileumsår då 200-årsminnet av Charles Emil Hagdahls födelse manifesteras.

Helena Erikssons dukning

Helena Erikssons dukning

Hela året har gått i jubileets tecken för Hagdahlsakademien. I februari inleddes året med kransnedläggning vid Hagdahls grav, följt av den traditionella Hagdahlshögtiden på länsmuseet. Årets högtidstalare var länsmuseichefen  Maria Jansén. Den följande högtidsmiddagen kreerades av samtliga Hagdahlskockar som diplomerats under åren, sex till antalet. Kockarna anrättade och serverade var sin rätt på menyn.

I mars inbjöds medlemmarna i nätverket Gastronet Nordic till Linköping då akademien stod för värdskapet för representanter för de nordiska gastronomiska akademierna och deras vänföreningar. Nätverksträffen blev ett tvådagarsevenemang med bland annat middag på Linköpings slott med östgötska förtecken där regionens mat stod i centrum.

I april presenterade akademien sin jubileumsbok, I Hagdahls smak. Bokens författare är ledamöter i akademien och speglade i var sitt kapitel olika sidor hos kokboksförfattaren och läkaren Charles Emil Hagdahl.

I augusti premiärvisades akademiens nya tyg av formgivarna Lasse Frisk och Amie Stålkrantz på Älvsjömässan Formex. Tyget har mönster hämtade från illustrationerna i Hagdahls kokbok och har tryckts på Ljungbergs i Floda.

I oktober avslutades jubileet med en heldag på länsmuseet med bland annat presentation av de nya tygerna för Linköpingspubliken, fem Hagdahlsdukningar, paneldiskussion av författarna till boken I Hagdahls smak och ett uppskattat och publikdragande föredrag om vett och etikett av Magdalena Ribbing.

Lasse Frisks dukning

Lasse Frisks dukning

Amie Stålkrantz dukning

Amie Stålkrantz dukning

Inga Wallenquist

2009-11-25