Hagdahlspriset 2019: Katarina Westlund

 

Stora Hagdahlspriset 2019 tilldelas Katarina Westlund, som är förstalärare på Dackeskolans restaurangutbildning i Mjölby sedan många år, med undantag för några år då hon drev restaurang Gastro 19 på Vadstena golfklubb. 


Hagdahlsakademiens motivering:
”För inspirerande kunskapsförmedling samt framgångsrikt stöd till tävlande kockelever ”

Katarina Westlund har ett rikstäckande kontaktnät i restaurangvärlden tack vare sitt stora engagemang i tävlande kockelever. Katarina Westlund är också engagerad i att lyfta fram kvinnor inom restaurangbranschen, vilket gav henne Karin Franssons mentorspris av föreningen Årets Kock.

Katarina Westlund har stöttat 150 tävlande elever genom åren och flera av dem är fortfarande framgångsrika både i tävlingar och i yrkeslivet.

  • Min ambition är att se eleverna växa och utvecklas i en yrkesroll, men även att få dem att utveckla personliga egenskaper som de har nytta av i arbetslivet, säger Katarina Westlund.

En av Katarina Westlunds mentorer genom åren är Bengt-O Pettersson, tidigare krögare i Nyköping och praovärd för Katarina när hon gick i åttan. Han tog med Katarina till Vadstena Klosterhotell på 80-talet där hon jobbade helger och somrar. I Vadstena fann Katarina också kärleken och rotade sig där tillsammans med maken Björn. 

  • Katarina har haft stort, positivt inflytande på den gastronomiska utvecklingen, inte bara i Östergötland,utan i hela Sverige, säger Bengt-O Pettersson.

Kontaktuppgifter till pristagaren:
Katarina Westlund, 070-689 28 12
Katarina.Westlund@edu.mjolby.se

Info om Stora Hagdahlspriset: 
Priset är på 10 000 kronor och delas ut av Hagdahlsakademienspreses Landshövding Carl Fredrik Graf under Hagdahlsdagen. 

Tid:Tisdagenden 6 februari kl16.00 
Plats:Wallenbergssalen, Östergötlands museum, Linköping 


Här finns mer info om tidigare pristagare:

http://www.hagdahlsakademien.se/page/hem

Magnus Gröntoft

2019-01-26