Stora Hagdahlspriset 2018 tilldelas Brunneby Musteri

Stora Hagdahlspriset 2018 tilldelas Brunneby Musteri och Familjen Kjellin, med motiveringen: ”För utveckling av Brunnebys Musteri till dagens attraktiva besöksmål med gårdsbutik, konserter och kulturevenemang ”.

Brunneby Musteri som ligger strax utanför Borensberg, intill Göta Kanal, har i drygt 75 år förädlat frukt och bär. Redan år 1941 började Carl-Gösta Kjellin att pressa äpplen på Brunneby Gård. Han lade då grunden till familjeföretaget Brunneby Musteri, som också kom att drivas av hans hustru Bettina. Idag drivs det av nästa generation, Gunnar Kjellin och Eva Ronström.

Bettina Kjellin är också en östgötsk kulturpersonlighet, inte minst i sin roll som konstnärlig ledare för Kammarmusik i Östergötland. Hon upplåter regelbundet sitt hem, och den på gården belägna Brunneby kyrka för konserter, litterära salonger, konstutställningar m m.

Bettina älskar även att läsa och har själv skrivit dikter och noveller.

På Brunneby Gård mustas äpplen på hösten och på sommaren pressas bland annat jordgubbar, svarta vinbär och hallon - där så mycket frukt och bär som möjligt köps från hemträdgårdar och lokala odlare.

Familjen driver även en gårdsbutik och Restaurang Bettina.

Info om Stora Hagdahlspriset:
Priset är på 10 000 kronor och delas ut av Hagdahlsakademiens preses Landshövding Elisabeth Nilsson under Hagdahlsdagen.

Tid: Tisdagen den 6 februari kl 16.00
Plats: Wallenbergssalen, Östergötlands museum, Linköping

Här finns mer info om tidigare pristagare: http://www.hagdahlsakademien.se/reward/hagdahlspriset-6

Kontaktuppgifter till pristagarna:
Gunnar Kjellin 0141-404 15, 0141-416 55

Magnus Gröntoft

2018-01-25