Stora Hagdahlspriset 2021 tilldelas Per Frankelius, docent vid Linköpings universitet

"Vårt samhälle måste hela tiden utvecklas"

”Med energi och entusiasm ifrågasätter Per Frankelius konstruktivt klimatforskningens etablissemang, med mål att öppna upp nya beräkningsmodeller som inkluderar lantbrukets klimatavlastning, inte bara belastning” skriver Hagdahlsakademien i sin motivering.

Per Frankelius är docent vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) på Linköpings universitet, där han i sin forskning vill förstå och stimulera innovativa processer inom främst lantbruket. 

- Flera av samhällets framtida utmaningar har sina lösningar inom lantbruket. Vårt samhälle måste hela tiden utvecklas för att vi ska kunna säkra framtida trygghet och välfärd. Att diskutera fördelning av resurser är viktigt, men att diskutera utveckling och produktion av resurser på ett miljömässigt hållbart sätt är ännu viktigare. Utveckling i sin tur handlar i grunden om två saker, nämligen tradition och innovation, säger Per Frankelius.

Utöver forskning och undervisning har Per Frankelius också bland annat jobbat som rådgivare åt regeringen, regioner och näringslivet. 2013 medverkade han i en seminarieserie vid Östergötlands Museum där föredrag på temat ”naturekonomiska teorier” samspelade med Mattias Klums fotoutställning om miljöförstöring. År 2013 startade Per Frankelius och kollegor projektet Grönovation om innovation inom de gröna näringarna. Idag är han processledare för innovationsplattformen Agtech 2030 med Vinnova, Region Östergötland och Linköpings universitet som huvudfinansiärer.

Stora Hagdahlspriset är på 10 000 kronor.

Hagdahlsakademien delar ut priser till Charles Emil Hagdahls minne under högtidsdagen som normalt sker på hans födelsedag den 6 februari. På grund av pandemin firas i år dagen onsdagen den 6 oktober. Utöver Stora Hagdahlpriset till Per Frankelius delas även priser ut till: 

Årets Hagdahlskock, Per-Oskar Jonsson, Mjölby Stadshotell 

Årets Äldrematpris, Vallastadens vårdboende, Linköping 

Årets Skolmåltidspris, Katarinaskolan, Vadstena 

Årets Diplom till Found on The Ground, Kvillinge och Särtshöga Vingård 

Media och allmänheten hälsas hjärtligt välkomna att vara med under ceremonin! 

Datum: Onsdag 6 oktober 

Tid: Mingel från15.30, prisutdelningen börjar 16.00 

Plats: Lokal Slätten på Vreta Kluster, 585 76 Vreta Kloster 

Kontaktuppgifter till pristagaren: 

Per Frankelius, 0708-21 29 49 

per.frankelius@liu.se 

Kontaktperson Hagdahlsakademien: 

Helene Oscarsson, 

070-319 76 43 

helene.oscarsson@vretakluster.se 

Lana Brunell 

Pressansvarig 

Hagdahlsakademien 

http://hagdahlsakademien.se/page/hem

Inga Wallenquist

2021-09-20