Hagdahlspriset 2015 till Per Jensen
Inga Wallenquist
Pressrelease Årets Hagdahlspris 2015 tilldelas Per Jensen Prisutdelning och diplomutdelning sker i Wallenbergsalen på Östergötlands museum 6 Per Jensenfebruari kl 17.00. Från 16.30 erbjuds provsmak på småplock som årets Hagdahlskockar Karin Elebring och Thomas Hallgren på Östgöta Kök lagar till med diplommottagarnas råvaror. Det är trettonde gången som Hagdahlskademien delar ut priset Charles Emil Hagdahls minne. Per Jensen får priset 2015 med följande motivering: ”Med djurens bästa i fokus forskar och förmedlar han kunskap om djurhälsa och köttkonsumtion”. Per Jensen är professor i etologi vid Linköpings universitet och har skrivit en rad böcker, bland annat ”Hur mår maten” som kom ut för tre år sedan. Det är en bok om hur våra livsmedelsproducerande djur sköts och hålls i Sverige. Hur har ett slaktsvin det under sitt liv? I Hagdahlsakademiens syfte ingår bland annat att vi skall värna om livsmedelsråvarans kvalité och produktion och informera om etik och hälsofrågor inom djurhållning. Det stämmer väl med Per Jensens författarskap. Hagdahlsakademiens syfte ingår också att vi vill genom ”diplom uppmuntra östgötska producenter att utveckla och förädla livsmedel med målet att kvalitetssäkra och smaksäkra våra råvaror”. I år ger vi diplom till två grisproducenter. Och numera driver Livsmedelsverket man skall äta mindre kött. Även för miljöns skull! Hur ställer sig Per Jensen till det? Efter prisutdelningen i Wallenbergsalen håller Per Jensen ett föredrag med titeln med titeln “Djuren som blir mat - hur mår de?”. Vill ni intervjua honom så är Per Jensens e-post per.jensen@liu.se och hans mobil 0736-569323 För mer information om Hagdahlspriset 2015 kontakta Elisabeth Nilsson, Hagdahlsakademien, telefon 010-22 352 05 eller elisabeth.m.nilsson@lansstyrelsen.se 2015 års Hagdahlskock är utsedd Karin och Thomas 2015 års Hagdahlskock är Karin Elebring och Thomas Hallgren, krögare i Norrköping som driver Östgöta Kök-gruppen. Motiveringen lyder: ”För berikande, hållbar utveckling av Norrköpings restaurangscen och ett medvetet användande av östgötska produkter”. Karin Elebring och Thomas Hallgren skriver på Östgöta Köks hemsida: ”Vi älskar god mat. Mat som grundar sig på kärlek till utvalda råvaror, gärna från gårdarna på den bördiga östgötaslätten”. Årets Hagdahlskock får sin utmärkelse i Linköping den 6 februari 2015, i samband med Hagdahls högtidssammankomst. Kontakt Hagdahlsakademien: Fredrik Eklund info@gotahotell.se 0709-343006 Kontakt Östgöta Kök: www.ostgotakok.se 011-12300 Diplommottagarna Hagdahlsakademiens syfte är att informera om etik och hälsofrågor inom djurhållning och att vi vill också genom diplom uppmuntra östgötska producenter att utveckla och förädla livsmedel med målet att kvalitetssäkra och smaksäkra våra råvaror. I år ger vi diplom till två grisproducenter. Catarina o Jan Arvidsson, Kalvsjö Ekologiska grisproducenterna Catarina och Jan Arvidsson, Kalvsjö, Motala "För publik produktion av utegrisar" Jeanette och Hans Blackert Grisproducenterna Jeanette och Hans Blackert, Vistena, Skänninge "För pedagogisk öppenhet kring grisproduktion" Hagdahls pris för Skolbarns Matvanor Priset delas ut för att stimulera utveckling av goda matvanor och en sund inställning till mat hos barn i skolan. Hagdahlsakademien, i samarbete med Föreningen för Östergötlands Barn, ger priset till den skola i Östergötland som bedöms ha bidragit på ett särskilt förtjänstfullt sätt till att barn får goda kunskaper och attityder till mat, samt regelbundna matvanor. Det är tredje året som priset delas ut och det går i år till Björke skola i Igelfors, som ligger i norra Östergötland. Motiveringen lyder: ”För matens kvalité, måltidernas utformning, miljön, den goda stämningen och barnens delaktighet i både planering och tillagning”. Det är barn och pedagoger på förskolan som nominerat kokerskan Katarina ”Kattis” Söderberg till priset, ”för allt hon gör för att vi ska få god vällagad mat samt att hon lär barnen god matkultur”. Vidare står att läsa att barnen på skolan ofta tar om, frågar efter recept och slänger minimalt med mat. Det är inte bara elever och personal som är glada över sin kokerska utan också boende på orten som är välkomna att äta på skolan. Möjligheten finns även att köpa med sig matlåda. Skolans matsal blir därför en trevlig träffpunkt för alla åldrar i Igelfors, menar personal och barn på Björke skola. För mer information kontakta: Johnny Ludvigsson, Hagdahlsakademien johnny.ludvigsson@liu.se Telefon 013-286854 Anneli Gårlin, Representant från Björke skola, anneli.garlin@finspang.se Telefon till skolan 0122-858 22 Hagdahlspris för Bra Mat i Äldrevården Priset delas ut till den eller de i Östergötland som bedöms ha bidragit på ett förtjänstfullt sätt till att uppmuntra utveckling av bra mat och goda måltider för äldre inom både offentlig och privat äldrevård Priset går i går till Kosmo Garnisonens Vårdboende i Linköping får priset som med stor lyhördhet och respekt för de boende skapar hög måltidskvalité och matglädje både till vardags och fest. Äldrematpriset är nytt för året. I juryn för Äldrematpriset ingår förutom Johnny Ludvigsson, som är akademiledamot och initiativtagare, Per-Arne Fall, överläkare geriatrik, Leif Mannerström, kock, Barbro Konradsson, rektor em, Birgitta Sidenvall, prof em i omvårdnadsforskning med specialité Mat i äldrevården. För mer information kontakta: Johnny Ludvigsson, Hagdahlsakademien johnny.ludvigsson@liu.se Telefon 013-286854
2015-01-21
Pressrelease Årets Hagdahlspris 2015 tilldelas Per Jensen Prisutdelning och diplomutdelning sker i Wallenbergsalen på Östergötlands museum 6 Per Jensenfebruari kl 17.00. Från 16.30 erbjuds provsmak på småplock som årets Hagdahlskockar Karin Elebring och Thomas Hallgren på Östgöta Kök lagar till med diplommottagarnas råvaror. Det är trettonde gången som Hagdahlskademien delar ut priset Charles Emil Hagdahls minne. Per Jensen får priset 2015 med följande motivering: ”Med djurens bästa i fokus forskar och förmedlar han kunskap om djurhälsa och köttkonsumtion”. Per Jensen är professor i etologi vid Linköpings universitet och har skrivit en rad böcker, bland annat ”Hur mår maten” som kom ut för tre år sedan. Det är en bok om hur våra livsmedelsproducerande djur sköts och hålls i Sverige. Hur har ett slaktsvin det under sitt liv? I Hagdahlsakademiens syfte ingår bland annat att vi skall värna om livsmedelsråvarans kvalité och produktion och informera om etik och hälsofrågor inom djurhållning. Det stämmer väl med Per Jensens författarskap. Hagdahlsakademiens syfte ingår också att vi vill genom ”diplom uppmuntra östgötska producenter att utveckla och förädla livsmedel med målet att kvalitetssäkra och smaksäkra våra råvaror”. I år ger vi diplom till två grisproducenter. Och numera driver Livsmedelsverket man skall äta mindre kött. Även för miljöns skull! Hur ställer sig Per Jensen till det? Efter prisutdelningen i Wallenbergsalen håller Per Jensen ett föredrag med titeln med titeln “Djuren som blir mat - hur mår de?”. Vill ni intervjua honom så är Per Jensens e-post per.jensen@liu.se och hans mobil 0736-569323 För mer information om Hagdahlspriset 2015 kontakta Elisabeth Nilsson, Hagdahlsakademien, telefon 010-22 352 05 eller elisabeth.m.nilsson@lansstyrelsen.se 2015 års Hagdahlskock är utsedd Karin och Thomas 2015 års Hagdahlskock är Karin Elebring och Thomas Hallgren, krögare i Norrköping som driver Östgöta Kök-gruppen. Motiveringen lyder: ”För berikande, hållbar utveckling av Norrköpings restaurangscen och ett medvetet användande av östgötska produkter”. Karin Elebring och Thomas Hallgren skriver på Östgöta Köks hemsida: ”Vi älskar god mat. Mat som grundar sig på kärlek till utvalda råvaror, gärna från gårdarna på den bördiga östgötaslätten”. Årets Hagdahlskock får sin utmärkelse i Linköping den 6 februari 2015, i samband med Hagdahls högtidssammankomst. Kontakt Hagdahlsakademien: Fredrik Eklund info@gotahotell.se 0709-343006 Kontakt Östgöta Kök: www.ostgotakok.se 011-12300 Diplommottagarna Hagdahlsakademiens syfte är att informera om etik och hälsofrågor inom djurhållning och att vi vill också genom diplom uppmuntra östgötska producenter att utveckla och förädla livsmedel med målet att kvalitetssäkra och smaksäkra våra råvaror. I år ger vi diplom till två grisproducenter. Catarina o Jan Arvidsson, Kalvsjö Ekologiska grisproducenterna Catarina och Jan Arvidsson, Kalvsjö, Motala "För publik produktion av utegrisar" Jeanette och Hans Blackert Grisproducenterna Jeanette och Hans Blackert, Vistena, Skänninge "För pedagogisk öppenhet kring grisproduktion" Hagdahls pris för Skolbarns Matvanor Priset delas ut för att stimulera utveckling av goda matvanor och en sund inställning till mat hos barn i skolan. Hagdahlsakademien, i samarbete med Föreningen för Östergötlands Barn, ger priset till den skola i Östergötland som bedöms ha bidragit på ett särskilt förtjänstfullt sätt till att barn får goda kunskaper och attityder till mat, samt regelbundna matvanor. Det är tredje året som priset delas ut och det går i år till Björke skola i Igelfors, som ligger i norra Östergötland. Motiveringen lyder: ”För matens kvalité, måltidernas utformning, miljön, den goda stämningen och barnens delaktighet i både planering och tillagning”. Det är barn och pedagoger på förskolan som nominerat kokerskan Katarina ”Kattis” Söderberg till priset, ”för allt hon gör för att vi ska få god vällagad mat samt att hon lär barnen god matkultur”. Vidare står att läsa att barnen på skolan ofta tar om, frågar efter recept och slänger minimalt med mat. Det är inte bara elever och personal som är glada över sin kokerska utan också boende på orten som är välkomna att äta på skolan. Möjligheten finns även att köpa med sig matlåda. Skolans matsal blir därför en trevlig träffpunkt för alla åldrar i Igelfors, menar personal och barn på Björke skola. För mer information kontakta: Johnny Ludvigsson, Hagdahlsakademien johnny.ludvigsson@liu.se Telefon 013-286854 Anneli Gårlin, Representant från Björke skola, anneli.garlin@finspang.se Telefon till skolan 0122-858 22 Hagdahlspris för Bra Mat i Äldrevården Priset delas ut till den eller de i Östergötland som bedöms ha bidragit på ett förtjänstfullt sätt till att uppmuntra utveckling av bra mat och goda måltider för äldre inom både offentlig och privat äldrevård Priset går i går till Kosmo Garnisonens Vårdboende i Linköping får priset som med stor lyhördhet och respekt för de boende skapar hög måltidskvalité och matglädje både till vardags och fest. Äldrematpriset är nytt för året. I juryn för Äldrematpriset ingår förutom Johnny Ludvigsson, som är akademiledamot och initiativtagare, Per-Arne Fall, överläkare geriatrik, Leif Mannerström, kock, Barbro Konradsson, rektor em, Birgitta Sidenvall, prof em i omvårdnadsforskning med specialité Mat i äldrevården. För mer information kontakta: Johnny Ludvigsson, Hagdahlsakademien johnny.ludvigsson@liu.se Telefon 013-286854