2012-års Hagdahlspristagare

Reijmyre Glasbruk: Foto: Jonas Sällberg

Reijmyre Glasbruk: Foto: Jonas Sällberg

Gastronomi och konsthantverk hör ihop

Måltiden får bland annat genom konsthantverket sin yttre inramning.

Matskribenten Märit Huldt, den uppskattade ”Hiram”, har en gång ägnat ett sommarprogram i Sveriges Radio åt gastronomins betydelse för utvecklingen av det framstående svenska konsthantverket. En viktig del i denna relation mellan konsthantverk och gastronomi är glaset.

I tvåhundra år har Reijmyre Glasbruk arbetat med formgivning och produktion av glas för vardag och fest.

Många namnkunniga formgivare har verkat för att höja upplevelsen av var dags måltider. Glas att dricka ur, skålar och karotter, flaskor och vaser, ja till och med kuvertblomglas för dukning av festbord, har de ägnat omsorg åt. Glasbrukets skickliga hantverkare har sedan blåst de formgivna glasprodukterna. Samarbetet mellan formgivare och hantverkare har varit fruktbärande.

Inför Reijmyre Glasbruks 200-årsjubileum 2010 har bruket uppdragit åt nu verksamma formgivare att i dialog med glas ur brukets tidigare produktion skapa nytt glas till vardag, fest och ögats lyst.

Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre har genom det helt nya Reijmyre Glasmuseum, som invigdes i maj 2010, riktat uppmärksamheten mot glasbrukets månghundraåriga historia. I glasmuseet kan nu besökare från hela världen ta del av glastillverkning i Reijmyre ur ett generöst perspektiv: från lyxprodukter i slipad kristall och överfångsteknik till vardagsglas i pressteknik, men också få berättelsen om ett slitsamt och krävande hantverk.

Hagdahlsakademiens stipendium tilldelas Reijmyre Glasbruks AB för deras arbete med glasformgivning med utgångspunkt i traditioner och kunskap i hantverket och Hembygdsförening Gamla Reijmyre för skapande av glasmuséet för möte med brukets omfattande produktion av inte minst glas till gastronomi och bordets lyst. Motiveringarna lyder:

Reijmyre Glasbruk För två hundra års arbete med glas till vardag, fest och ögats lyst.

Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre För skapandet av Reijmyre Glasmuseum där glasets betydelse för måltiden i tid och rum belyses.

Grattis!

Grattis!
Årets Hagdahlskock

Pär Andersson, Hagdahlskock 2012, som på 1000 nätter (så lång tid lär det ta att få en ny restaurang känd, enligt ett "krog-talesätt") etablerat stora Centralkrogen i lilla orten Väderstad. Pär, som blev årets Östgötakock 2011, använder lokala råvaror i möjligaste mån och sprider ödmjukt sina kunskaper genom uppskattade matlagningskurser och föreläsningar. Pär anlitas också som konsult i eventbranschen och har erfarenhet av festmåltider med lokal prägel för flera tusen deltagare. Väderstad Centralkrog är också matleverantör inom äldreomsorgen i Mjölby kommun. Pär, som lämnat Stockholms krogvärld för landsbygdens, uppskattar närheten till producenterna och samarbetar gärna med likasinnade.


Dukning och servering

under högtidsmiddagen på slottet utföres av de duktiga eleverna på Ljungstedtska skolan som vann Årets Dukning under Smaka på Östgötamat-mässan på Linköping Konsert & Kongress hösten  2011. Årets bordsupplevelser blir något utöver det vanliga – fem olika teman med ljud, dofter, skådespeleri och gediget hantverk i ungdomlig tappning!

Prisutdelning sker i Wallenbergssalen på Länssmuseet i Linköping måndag den 6 februari
kl 16.00.

För mer information kontakta:
Maria Jansén     eller     Claes-Göran Österlund
0701-91 92 59        0705-72 87 86

Inga Wallenquist

2012-01-31