Årets Hagdahlskock 2019: Jonas Alvin

Pressmeddelande 22 januari 2019
 
För tre år sedan tog han över som köksmästare på Stångs Magasin i Linköping. Ambitionen var tydlig, han ville servera rak och enkel mat med råvaror främst från Östergötland
Årets Hagdahlskock heter Jonas Alvin.
Resultatet av Jonas tankar blev att á la cartemenyn plockades bort och ersattes med två färdiga fyra-rättersmenyer.
– Jag vill jobba så kompromisslöst som möjligt. På sommaren och hösten är det enkelt att vara lokal, men i januari-februari kanske även vi behöver importera en del grönsaker men då försöker vi alltid att köpa kravmärkt, säger Jonas Alvin.
På Stångs Magasin står råvaror från växtriket i fokus och Jonas Alvin pratar gärna om deras ursprung, vilken gård maten kommer ifrån och vilka som har odlat den.
– När vi gör det kan vi erbjuda en större upplevelse för gästen, och det känns bra att kunna vara ärlig. Jag älskar att få frågan om var råvaran kommer ifrån, och att vi alltid har ett svar på det. Det blir allt fler som är medvetna om vad de äter och frågar om ursprunget, säger Jonas.
Det finns även kött och fisk på Stångs Magasins meny, men det är inte de ingredienserna som spelar huvudrollen i rätterna, utan huvudrollen handlar om vad som finns att få tag på för tillfället.
– Vi vill att våra gäster ska få uppleva det vi passionerat tror på, det vill säga bra och vällagad mat. Det kan låta banalt, men det är faktiskt så enkelt, säger Jonas Alvin.
Hagdahlsakademiens motivering lyder:
”För fokus på den gröna gastronomin, samt framgångar i matlagningstävlingar på både regional och riksnivå”
Priset Årets Hagdahlskock är på 10 000 kr och delas ut i samarbete med Linköpings Gastronomiska sällskap, onsdagen den 6 februari under Hagdahlsdagen som firas på Östergötlands museum. 
Kontaktuppgifter till Årets Hagdahlskock Jonas Alvin:
073-053 37 07

För mer information om priset, kontakta gärna:
Fredrik Eklund, ledamot i Hagdahlsakademien, 070-934 30 06,
kontakt@reaturangskyline.se

Magnus Gröntoft

2019-01-20