Hagdahlsakademiens diplom 2010

Hagdahlsakademiens diplom 2010
”För utmärkta insatser att främja östgötsk matkultur”

Anneli och Niclas Nordkvist
Vikbolandsstruts
Vånga gård, Häradshammar
Hagdahlsdiplom 2010 till Anneli och Niclas Nordqvist, Vikbolandsstruts

Hagdahlsdiplom 2010 till Anneli och Niclas Nordqvist, Vikbolandsstruts
Omkring en halvmil söder om Häradshammar på Vikbolandet ligger gården Vånga. På gården finns Vikbolandsstruts, ett familjeföretag som startades 1997. Det började med att Niclas köpte 6 avelsdjur. Idag är det omkring 100 strutsar som rör sig fritt i den stora inhägnaden intill gårdens ladugård. Inne i ladugården finns de nykläckta strutskycklingarna och de ungstrutsar som ännu inte är mogna att släppas ut i frihet. Fullvuxna strutsar klarar ned till -15 graders kyla och kan vara ute i stort sett året runt. Avelsdjur lägger, ruvar och kläcker äggen på plats. Strutsarna föds sedan upp för att slaktas vid 12-14 månaders ålder. Inne i det gamla spannmålsmagasinet som hör till gården serveras mat till grupper och konferenser. Upp till 100 gäster kan man ta emot. I gårdsbutiken säljs kött och charkprodukter och hantverk som tillverkats av strutsägg, strutsfjädrar och strutsskinn. Här säljs även en del andra lokalproducerade livsmedel från östgötska gårdar. Vikbolandsstruts deltar årligen i Bondens marknad och är ansluten till KRAV.

Diplomets motivering:

”För föredömligt arbete med produkter av struts och för utveckling av gårdsrestaurangen med närproducerade råvaror.”

Gunilla och Tomas Gunnarsson
Sänkdalens gård
Vikbolandet
Hagdahlsdiplom 2010 till Gunilla och Tomas Gunnarsson, Sänkdalens gård

Hagdahlsdiplom 2010 till Gunilla och Tomas Gunnarsson, Sänkdalens gård
Sänkdalens gård har brukats av släkten Gunnarsson sedan mitten av 1800-talet. Redan på 1970-talet började man odla ekologiskt och var då en av pionjärerna. Idag odlar man på omkring 400 hektar och har en djurbesättning på lite mer än 300 nötkreatur. Det som kanske gjort namnet Sänkdalen mest känt i de kretsar som gillar god mat är den kallpressade rapsoljan som blivit mer eller mindre en familjeangelägenhet där far odlar och mor sköter förpackningen av rapsoljeflaskor och dottern Julia formgivit etiketten till flaskan. Övriga familjemedlemmar – och de är många – deltar i arbetet på olika vis. Den kallpressade rapsoljan – den nordiska motsvarigheten till olivolja! – har blivit oerhört efterfrågad. Den finns på omkring ett 40-tal restauranger och i butiker. Glass och glasstårtor är en nyare produkt från Sänkdalens gård och tillverkas efter egna recept och av mjölk från gården.

Diplomets motivering:

”För utveckling av gårdens råvaror, från jord till bord, med ekologiska förtecken.”

Inga Wallenquist

2010-01-22