Här finns den bästa skolmaten i Östergötland

Grattis till Katarinaskolan i Vadstena som har länets bästa skolmat!

Hagdahlsakademiens pris för Skolbarns Matvanor tilldelas Katarinaskolan årskurs 4-6 i Vadstena. Skolan sätter största vikt vid att måltiden ska vara en trivsam stund, och pedagogerna som är med har bland annat till uppgift att hjälpa till att bygga goda relationer mellan elever och vuxna, ge eleverna en positiv upplevelse av måltider och en sund inställning till mat, agera förebilder och att uppmuntra eleverna att utforska nya smaker.

En pedagog finns alltid vid matdisken för att främja grönsaksätandet och tallriksmodellen, men också för att påverka att det slängs minder mat så att måltiderna blir mer hållbara.

  • Sedan 2017 har skolan arbetat med konceptet “Food for life” som bland annat handlar om att måltider ska vara av god kvalitet, och att en stor andel av maten ska lagas av närproducerade råvaror. Aktiviteter i vardagen kopplas till matens ursprung som exempelvis kontakt med lantbruk, odling, djur, natur, livsmedelsförädling, mat och matlagning. Skolan har förstått att bra livsmedel och goda matvanor bidrar till en god hälsa och formar en god livsstil, vilket är helt i linje med vad Charles Emil Hagdahl ansåg, säger Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien.

Under läsåret genomförs aktiviteter utifrån “Food for life”, som presentation av salladsbordet och provsmakningar i matsalen, praktik i skolköket, besök på gården Alvastra Kungsgård, vandring på Omberg för att uppleva biologisk mångfald och en hälsodag med tema kost, sömn och motion. 

  • Skolan jobbar även aktivt för att stärka elevernas psykiska hälsa och pratar om att det är viktigt att sova ordentligt, äta bra mat, vara fysiskt aktiv och ha goda relationer för att må bra och orka med skolan. Dessutom jobbar Katarinaskolan med värdegrundande arbete i ett projekt de kallar ”Mitt bästa jag”, som handlar om att elever och lärare tillsammans jobbar för ett tillåtande klimat på skolan, acceptera olikheter och tycka att det är okej att göra fel och misstag, vilket Hagdahlsakademien tycker är mycket bra, säger Johnny Ludvigsson.

Priset på 10 000 kr, samt ett diplom, delas ut under Hagdahlsdagen den 6 februari 2021.

För mer information om skolan, kontakta gärna:
Anna Andersson, rektor, Katarinaskolan i Vadstena, 0143-152 51, 070-5635648
anna.andersson@vadstena.se

För mer information om priset kontakta gärna:
Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid Linköpings universitet, och ledamot i Hagdahlsakademien, 013-28 68 54
johnny.ludvigsson@liu.se

 

 

 

 

Inga Wallenquist

2020-05-24